• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Спільна заява Президентів України й Російської Федерації

    Опубликовано: 2005-12-15 14:07:00
    Україна й Російська Федерація, як країни-гаранти й посередники в процесі придністровського врегулювання, усвідомлюючи свою відповідальність за забезпечення громадянської й міжнаціональної згоди, укріплення миру й стабільності в даному регіоні Європи, благополуччя молдавського народу, росіян, і українців, які проживають по обидва береги Дністра, вітають поновлення переговорного процесу сторін за сприяння посередників від України, Російської Федерації й ОБСЄ із залученням спостерігачів від Сполучених Штатів Америки та Європейського Союзу.
     
    При цьому вони виходять із того, що врегулювання придністровської проблеми здійснюватиметься шляхом визначення й законодавчого закріплення особливого правового статусу Придністров’я на основі дотримання суверенітету й територіальної цілісності Республіки Молдова.
     
    Україна й Російська Федерація сповнені рішучості й надалі активно працювати і погоджувати свої практичні кроки, спрямовані на сприяння якнайшвидшому поетапному досягненню всеосяжного й остаточного врегулювання винятково мирними політичними засобами шляхом переговорів Республіки Молдова і Придністров’я. При цьому Російська Федерація розглядає українські ініціативи як важливу основу, що дозволила розблокувати переговорний процес і додати йому нового імпульсу, а Україна вважає істотними останні російські напрацювання, підготовлені на їхній розвиток.
     
    Країни-гаранти підтверджують свою прихильність раніше досягнутим у переговорному процесі домовленостям і готовність надати максимальне сприяння багатонаціональному народу Республіки Молдова у становленні демократичної, правової й нейтральної держави, що ґрунтується на принципах єдності території й побудови державної влади, єдиного економічного й оборонного простору. При цьому стабільність узгодженої моделі врегулювання має бути надійно забезпечена комплексною системою гарантій.
     
    Україна й Росія вітають кроки з подальшої демократизації регіону, зміцнення основ громадянського суспільства й затвердження прав і свобод людини на основі стандартів ОБСЄ й Ради Європи. У цьому зв'язку надається велике значення створенню умов для проведення транспарентних і демократичних виборів до Верховної Ради Придністров’я з участю міжнародної спільноти. Важливим кроком у контексті української ініціативи може стати заснування Міжнародної оцінної місії під егідою ОБСЄ для аналізу ситуації й вироблення відповідних рекомендацій.
     
    Відзначаючи стабілізуючу роль нинішньої миротворчої операції в регіоні, вони виходять із доцільності її трансформації в мирогарантійну операцію під егідою ОБСЄ за підсумками придністровського врегулювання.
     
    Для досягнення цих цілей Україна й Росія мають намір і надалі надавати максимальну допомогу у формуванні клімату довіри та зниженні рівня протистояння між сторонами конфлікту і сприяти в співробітництві з ОБСЄ, ЄС і США конструктивному діалогу з метою досягнення всеосяжного й стійкого врегулювання. Про це ELCOMART Политика  повідомила прес-служба Президента.
     
    ELCOMART Политика
    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.