• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Конференція у Гонконгу всіх питань не вирішить

    Опубликовано: 2005-12-16 09:50:00
    13-18 грудня у Гонконгу відбувається міністерська конференція СОТ, у якій бере участь делегація України. На конференції планується заслухати звіт України про роботу, здійснену на шляху вступу до СОТ. Хід конференції дає підстави стверджувати, що вона не вирішить всіх запланованих питань. Зокрема, в ході конференції відчутні суперечки між США та країнами Євросоюзу, а саме у питаннях сільськогосподарської політики.
     
    Як відомо, США закликають ЄС переглянути ставки мита на сільгосппродукцію. З іншого боку представники ЄС закликають не концентруватися лише на одному питанні.Як відомо, на цій конференції питання про вступ України до СОТ не стоїть. У засіданні шостої міністерської конференції Світової організації торгівлі офіційну делегацію України очолює міністр економіки Арсеній Яценюк.
     
    На брифінгу у вівторок керівник прес-служби МЗС України Василь Філіпчук зауважив, що під час засідання має бути відзначено серйозний прогрес України на шляху до членства в цій організації. За його словами, підставою для оптимізму є заява голови робочої групи з розгляду заявки України на вступ до СОТ Сержіо Маркі про те, що процес вступу України проходить надзвичайно позитивно і є якісний прогрес. Програмою перебування у Гонконгу передбачено ряд двосторонніх зустрічей українських представників з генеральним секретарем СОТ Паскалем ЛАМІ, делегаціями інших країн – учасниць конференції.
     
    Україна вже підписала 39 двосторонніх протоколів з країнами – членами СОТ про взаємний доступ до ринків товарів і послуг. Готуються до підписання двосторонні протоколи з КНР та Колумбією. Окрім цього, отримано офіційні підтвердження від Марокко та Румунії про прийнятність українських тарифних зобов’язань та позицій з доступу до ринку послуг, що знімає необхідність підписання двосторонніх протоколів. Також тривають двосторонні переговори ще з 8 країнами.
     
    За словами В.Філіпчука, для успішного завершення переговорного процесу в рамках вступу до СОТ Україні необхідно прийняти низку законопроектів, які б дозволили гармонізувати її національне законодавство з нормами угод цієї організації, та завершити двосторонні переговори.
     
    Відповідаючи на запитання про термін вступу України до СОТ, В.Філіпчук зазначив: «Цього року, очевидно, що ні».Зі свого боку екс-перший-віце-прем’єр-міністр і колишній міністр фінансів України Микола АЗАРОВ вважає, що міністерська конференція Світової організації торгівлі, що проходить в Гонконгу, не зможе врегулювати суперечності між розвинутими і країнами, розвиваються.
     
     «Я впевнений, що ця міністерська конференція в Гонконгу, вона також закінчиться відсутністю конкретних результатів», - сказав він. М.Азаров наголосив, що був учасником конференції в Канкуні (Мексика), що відбулася 2 роки тому, на якій також суперечності між розвинутими і країнами, що розвиваються не було врегульовано.
     
    «Досі, всі ці 2 роки, я не бачив жодних компромісних варіантів, які могли б внести певну гармонію, дати шанс країнам, що розвиваються», - сказав М.Азаров. Він відзначив, що розвинуті країни продовжують формувати протекціоністські торгові режими: створювати сприятливі умови для ввезення сировини і несприятливі – для ввезення готової продукції з країн, що розвиваються.
     
    «Безперечно, Україна повинна бути учасником такого глобального проекту, яким є СОТ, але при цьому потрібно віддавати собі звіт, що в цьому проекті одержують перевагу сильні економіки. То ж, завдання України – не вступити за будь-яку ціну, а вступити з сильними позиціями», - додав М.Азаров.
     
    В Гонконгу відкрилася шоста міністерська конференція Світової організації торгівлі, на якій обговорюються заходи з подальшій лібералізації світової торгівлі в рамках так званого Дохійського раунду, розпочатого в Катарі в 2001 році. Головною суперечністю експерти називають питання субсидій, які розвинуті країни Євросоюзу виділяють своїм сільгоспвиробникам.
     
    На думку представників багатьох країн, що розвиваються, це робить їх сільгосппродукцію неконкурентоспроможною на світових і місцевих ринках. У свою чергу розвинуті країни просять країни, що розвиваються, знизити імпортні тарифи на промислову продукцію.
     
    ELCOMART Политика
    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.