• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Поправка Джексона-Веніка залишиться чинною до України як найменше до кінця року

    Опубликовано: 2005-12-16 11:17:00
    Поправка Джексона-Веніка, яка обмежує торговельні відносини США та України, залишиться чинною принаймні до кінця цього року. Як повідомив Радіо Свобода голова однієї з впливових українсько-американської організації, за наявною у нього інформацією, Палата Представників США не розглядатиме найближчим часом питання зняття цієї поправки щодо України.
     
    В останні декілька місяців понад тридцять громадських організацій у США намагалися переконати американських законодавців скасувати поправку Джексона-Веніка поточного року. У листопаді Сенат США одностайно підтримав законопроект, який скасовує чинність поправки щодо України. Це ж рішення мала підтрвердити і Палата Представників, але в останні дні конгресмени виявилися неохочими скасовувати поправку.
     
    Але, як неочікувано з’ясував у Вашингтоні кореспондент Радіо «Свобода» Сергій Куделя, причини потрібно шукати у самій Україні.До останнього часу головними противниками швидкого зняття поправки Джексона-Веніка були ті конгресмени, які вважали, що це необхідно зробити одночасно як для України, так і для Росії.
     
    Однак, за словами голови українсько-американської координаційної ради Ігоря Гавдяка, їхній спротив не був вирішальним. Більшість конгресменів вже були готовими підтримати колег-сенаторів і остаточно зупинити дію поправки Джексона-Веніка. Однак, на початку грудня впливова єврейська правозахисна організація Анти-Дефамаційна Ліга звернулася до Палати Представників із закликом залишити поправку Джексона-Веніка у силі. Як пояснив в інтерв”ю Радіо Свобода заступник директора цієї організації Кен Джекобсон, таке зверенення було викликане перш за все останніми заявами ректора української Міжрегіональної Академії Управління Пресоналом Георгія Щокіна:
     
    “22 листопада ректор Щокін виступив із заявою відразу після вистпу президента Ірану Ахмадінеджада із погрозами знищити Ізраїль. І заява Щокіна містила у собі традиційне поєднання анти-семітизму і анти-сіонізму. У ній він заявив, що Ізраїль складає загрозу сучасній цивілізації.”
     
    Джекобсон також нагадав, що МАУП нещодавно проводив конфренцію, на яку були запрошені усі провідні антисеміти з різних держав світу, зокрема колишній лідер Ку-Клукс-Клану Девід Дюк. У вересні цього року Дюк отримав в МАУП ступінь доктора історичних наук, захистивши дисертацію на тему боротьби із сіонізмом.
     
    Представники Анти-Дефамаційної Ліги вважають, що українська влада робить недостатньо для того, щоб зупинити анти-семітську діяльність МАУП. А деякі її представники, зокрема Анатолій Кінах, Борис Тарасюк та Віктор Пинзеник, навіть належать до почесного керівництва інситутів Академії. Отже, єврейська організація зокрема закликає українську владу відмінити визнання дипломів академії та обмежити її діяльність в Україні:

    “Ми намагаємося підштовхнути українське керівництво до більш конкретних кроків. Ми знаємо, що в останні роки в Україні відбувся суттєвий прогрес у розвику демократичних інститутів. І це – важливий елемент, якого бракує.” Один з лідерів української даіспори у США Ігор Гавдяк погоджується, що заяви керівництва МАУП, в яких підтримуються анти-семітські висловлювання іранського президента, повинні були бути різко засуджені українським керівництвом:
     
    “Уряд України повинен був більш гостро скритукувати таку заяву та усі прояви анти-семітизму. З іншого боку, заява єврейської організації, у той час коли ми намагаємося ліквідувати поправку Джексона-Веніка, посилює власне недмократичні, антидержавні, антисемітські рухи, які час від часу проявляються в Україні.”
     
    За словами Ігора Гавдяка, у коаліції за зняття поправки знаходиться декілька єврейських організацій, які намагаються вплинути на позицію конгресменів. Однак, на його думку, ухвалення Палатою Представників рішення про скасування поправки до кінця цього року вже не відбудеться.
     
    “Радіо Свобода”
    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.