• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Ющенко: Лібералізація ціни на російський газ позбавить Україну від енергетичної залежності

    Опубликовано: 2005-12-16 15:03:00
    Лібералізація ціни на російський газ позбавить Україну від енергетичної та політичної залежності. Про це заявив Президент України Віктор Ющенко, виступаючи сьогодні на VII пленарному засіданні Консультативної Ради з питань залучення іноземних інвестицій. Про це ELCOMART Политика  повідомила прес-служба Президента.
     
    «Ми виходимо з абсолютно ясного розуміння – чим швидше ми лібералізуємо ціну на газ, тим швидше ми станемо конкурентними, швидше уникнемо політичної серйозної залежності, яка виникає в політиці газу», – сказав він.
     
    Говорячи про перебіг українсько-російських газових переговорів, В. Ющенко наголосив, що позиція України залишається незмінною: розрахунки за російський газ мають бути монетизовані, а ціна на нього та за транзит газу з РФ до Європи – лібералізовані.
     
    «Ми повинні вийти з середньовічної системи бартерних розрахунків», – сказав Президент, підкресливши, що таким чином Україна як повноправний покупець вийде на російський ринок і вже за ринковими цінами закуповуватиме там газ.
     
    «Ми ніколи не говорили, що ми проти лібералізації чи тарифної ціни (за транзит), чи ціни на газ», – підкреслив він. Водночас Президент визнав необхідність поетапного переходу до лібералізованої газової політики, з тим, щоб комунальний, приватний та індустріальний сектори споживання мали змогу адаптуватися до неї.
     
    «Це не рішення, яке зранку приймається, а ввечері впроваджується. Тому ми просто наполягаємо на тому, що Україна за все буде платити – з капелюхом ми нічого не будемо ні в кого просити – але ми просимо порозуміння в тому, що етапність цього процесу нам треба опрацювати разом», – сказав В. Ющенко.
     
    У своєму виступі Президент, крім того, повідомив, що найближчим часом в Україні буде створено Агентство з питань енергозбереження. За словами Глави держави, йдеться про структуру, де мають бути сконцентровані всі проекти, пов’язані як з політикою енергозбереження, так і з альтернативними джерелами енергії, розвитком системи видобування нафти та газу тощо.
     
    В. Ющенко підкреслив, що політика раціонального використання енергоресурсів залишається для України «надзвичайно важливим» питанням. У цьому контексті він нагадав, що у проекті бюджету-2006 на енергозберігаючі технології пропонується виділити 0,5 млрд. грн.
     
    ELCOMART Политика
    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.