• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • З України зроблять ядерний могильник

    Опубликовано: 2005-12-21 14:34:00
    Ядерний могильник в Україні буде. Це пообіцяв у вівторок голова українського «Енергоатому» Юрій Недашківський. За його словами, рішення про будівництво ядерного сховища уже прийняте. Будувати могильник почнуть уже найближчим часом, щоб протягом наступних 3-4 років окупити будівництво. Про це Недашківський заявив у Кузнєцовську Рівненської області.

    Тим часом його підлеглі в Києві йдуть далі і переконують на прес-конференції, що ядерні відходи, що Україна збирається в себе зберігати, незабаром будуть на вагу золота.

    Георгій Распопін, директор департаменту з радіоактивних відходів «Енергоатому»: «Если учесть, что природных ресурсов урана при умеренном, как называют увеличении потребления э/э в 2 раза, это до 2050 года хватит не больше чем до конца этого столетия, то ценность сегодня нашего отработанного топлива, наверное, будет с годами только увеличиваться».

    На цій же прес-конференції за будівництво уранового могильника виступає і голова держкомітету ядерного регулювання Олена Миколайчук. Хоча ще тиждень тому вона стверджувала, що уранового смітника в Україні не буде ніколи.

    Олена Миколайчук, голова держкомітету ядерного регулювання: «Свалки не будет никогда. Президент сам подписал закон, который говорит о порядке принятия решения. Порядок принятия решений о таких объектах он совершенно четкий: сначала готовится обоснование и экологическое, и техническое, и экономическое и потом проводится референдум».

    Цими словами Олена Миколайчук прокоментувала заяву президента Віктора Ющенка, який під час поїздки в Чорнобиль заявив, що готовий вивчити і дати добро на будівництво в Україні сховища для закордонних уранових відходів.

    За словами голови держави, таке будівництво могло відповідати національним інтересам України. Національний інтерес у ядерному могильнику влада пояснює просто - гроші. «Енергоатом» запевняє, що на сховищі Україна збереже сотні мільйонів доларів, що вона змушена сьогодні платити Росії.

    Ту ж суму називають і в парламентському екологічному комітеті. Щоправда, кажуть, стільки Україні готовий платити Захід.

    Геннадій Руденко, голова екологічного парламентського комітету: «Потенциально заинтересованные в этом проекте могут быть те страны, которые не имеют достаточно мощных своих баз для хранения, страны, которые имеют более жесткие требования по экологической безопасности. Я думаю, что это страны ЕС, прежде всего. Я не удивлю, если скажу, что это 100 млн. долларов».
     
    "НТН"  
    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.