• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Ющенко: "Демократія перемагає"

    Опубликовано: 2005-12-22 09:54:00
    Файненшл таймс у четвер вміщує статтю президента України Віктора Ющенка. Колонка під назвою "Рік по тому: українська демократія показує результати".
     
    Президент Ющенко пише:

    "Минулого року, в той час, як родини по всій Європі святкували зимові свята, мільйони українців повстали проти дискредитованого режиму, - це пізніше отримало назву Помаранчева революція. Це мирне і безкровне повстання проти сфальсифікованих виборів завершилося минулого року, 26 грудня. Виборці обрали європейські демократичні цінності й обрали мене третім президентом незалежної України.

    І досі лишається віра в те, що Помаранчева революція змінить українське суспільство. Політики, що пропонували ілюзії простих рішень, загорнені в популістську риторику, втратили довіру. Проте громадяни очікували дій, і цього року ми почали впроваджувати політику, що підштовхнула до нового політичного, економічного та соціального дискурсу в нашій країні. Змагання ідей та іноді невпорядкована природа демократії - це докази того, що жвава нова нація на шляху постійного розвитку.

    На нашому шляху будуть злети і падіння політичних партій, блоків та коаліцій. Моїм викликом є забезпечити те, щоб кожна з них працювала на досягнення тих мрій, цінностей та ідей, які підняли моїх співвітчизників повстати проти деспотичного режиму. Хоча й неможливо миттєво трансформувати країну з населенням 47 мільйонів, проте в ній впроваджено суттєві й незворотні зміни, які були немислимими ще 12 місяців тому.

    Перш за все, ми впровадили основні свободи - слова та зібрання. Вони прийшли на зміну цензурі у ЗМІ та "плановій демократії". Із групами громадян було встановлено політичний діалог. Тільки інформовані та відповідальні групи виборців в округах можуть приймати нелегкі рішення, потрібні для перетворення закритого суспільства на конкурентноспроможну націю.

    По-друге, питома корупція в державі та привілеї, якими користувалися олігархічні бізнесові групи, були припинені. Грабунок державних монополій задля власної вигоди дійшов кінця. Податкові канікули, бюджетні субсидії та знецінені державні підприємства відійшли в минуле. Наші фінансові та індустріальні групи мають великий підприємницький талант. Вони можуть здобути довіру суспільства, якщо покажуть, що вони платять податки та чесні, легальні зарплати і пропагують корпоративну соціальну відповідальність.

    По-третє, наша боротьба з бідністю дає результат. Знищення обхідних шляхів у бюджеті та політика боротьби з тіньовою економікою дозволила нам подвоїти виплати та відновити базові соціальні послуги для найбільш убогих.

    По-четверте, скорочено бар'єри для інвестування. Прозорі тендери на приватизацію відновили довіру до продажів державного майна - особливо продаж за 4,8 мільярди доларів металургійного комбінату Криворіжсталь. Більше підприємств заплатило податки, ніж будь-коли раніше. Безвізовий режим для громадян країн, що є нашими головними торгівельними партнерами, відкрив двері для відвідувачів та інвесторів.

    По-п'яте, рішучого нападу зазнала дрібна корупція серед правоохоронців, податкових та митних органів. Щодо порушників серед правоохоронців були проведені розслідування, і винних у злочинах було усунено зі служби. Тисячі офіцерів міліції на місцях було притягнено до відповідальності за зловживання службовим становищем, хабарництво та втручання в результати виборів.

    І нарешті, після років ізоляції, Україна знову постала як демократичний регіональний гравець та конструктивний міжнародний партнер. Наш план врегулювання Придністровського конфлікту було підтримано в Європі, Росії та США. Відновлено довіру серед стратегічних партнерів. Досягнено прогресу в визнанні нашої економіки ринковою, що розчистить зрештою шлях для нашого членства в міжнародних торгівельних організаціях.

    Сьогодні ці макроекономічні та структурні зміни сприймаються як належне. Після шести років економічного зростання поспіль, громадяни вимагають глибших реформ приватного сектору, більше прозорих ринкових правил, з чесним та швидким юридичним розглядом конфліктів. Ці питання формують основу майбутнього економічного успіху.

    В час піку Помаранчевої революції було прийнято рішення змістити баланс деяких конституційних повноважень від президента до парламенту з січня 2006 року. Прийде нова епоха парламентської демократії, що сигналізуватиме остаточне завершення пост-радянського періоду.

    У березні виборці знову віддадуть свої голоси, цього разу за новий парламент. Сторони-переможці створять працездатний коаліційний уряд. Я забезпечу вибори, що будуть прозорими та чесно відбиватимуть народне волевиявлення. Не толеруватиметься жодне зловживання службовим станом чи громадськими коштами під час кампанії чи підрахунку голосів. Ми запрошуємо міжнародних спостерігачів.

    Я переконаний, що народ України знову підтримає ті партії та платформи, які виступають за збільшення особистої та економічної свободи, так, як вони зробили рік тому. Помаранчева революція довела, що бажання особистої свободи є універсальним, і що зловживання довірою громадськості можна побороти де завгодно".
     
    "BBCUkrainiane.com"
    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.