• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • В Україні буде два радіоактивних могильники

    Опубликовано: 2005-12-22 13:51:00

    Про це в середу заявляють народні депутати. Кажуть, до цього зобов`язує заява президента про те, що Україна повинна зберігати свої ядерні відходи на своїй же території.

    Поки ж ми відправляємо їх у Росію і платимо за це дуже великі гроші. Зберігати радіоактивні відходи в Чорнобильській зоні експерти не радять.

    В Україні буде не один, а вже два ядерних могильники. Це в середу заявляє паливний парламентський комітет.

    Причому, депутати стверджують, що спочатку потрібно відкрити смітник під Чорнобилем, щоб саме там і зберігати відпрацьовані ядерні відходи. А тим часом будувати нове сховище.

    Андрій Клюєв, голова комітету ВР з питань ПЕК: «Необходимо будет ввести в эксплуатацию на ЧАЭС хранилище, которое уже фактически построено. Почему? Потому что мы не сможем вывести из эксплуатации ЧАЭС до тех пор, пока это хранилище не будет окончательно достроено и введено в эксплуатацию».

    Те, що в Україні буде побудоване нове сховище ядерних відходів, у вівторок офіційно підтверджує головний атомник країни Юрій Недашківський.

    Своєю заявою голова «Енергоатому» продовжує марафон виступів нинішніх можновладців, що підтримують ідею президента Ющенко про відкриття в Чорнобилі нового уранового смітника. Колишні чиновники вважають цей проект неприпустимим.

    Сергій Курикін, екс-міністр екології: «Чорнобильська зона, за характером грунтів, за умовами, існуючими там, вона не придатна для довготривалого зберігання відпрацьованого палива і ядерних відходів. Треба шукати можливості для облаштування геологічного сховища, але на сьогодні вказати місце, де можно облаштувати таке сховище, ми не можемо».

    Однак, деякі фахівці вже озвучують місця для майбутніх уранових смітників. Будувати їх пропонують у Кіровоградській або Житомирській областях.

    Геннадій Руденко, голова комітету ВР з питань екології: «Если и осуществлять такие идеи, то, как акцентировали внимание специалисты, это надо делать на кристаллических щитах, это, скорее всего, район Кировоградской области либо Коростенский Щит, Житомирщина».

    Відкрити в Україні ядерний смітник голова «Енергоатому» Недашківський обіцяє без проведення референдуму, передбаченого законом.

    У такий же спосіб влада може проігнорувати і думку жителів Кіровоградської або Житомирської областей, яким, за прогнозами, і доведеться жити поруч зі сховищем ядерних відходів.

    "НТН"  

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.