• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Інтерес США до Східної Європи зменшився, а Росія посилила тиск

    Опубликовано: 2005-12-28 11:51:00

    До активнішої політики у Східній Європі закликає Білий Дім впливова американська газета "Вашингтон Пост" у номері за 24-те грудня. На думку авторів редакційної статті, через рік після Помаранчевої революції не ослабли спроби Росії зупинити поширення демократії у Східній Європі. Такий курс "Вашингтон Пост" називає агресивним і додає, що "багато хто в Адміністрації США не бажає на це реагувати, чи навіть визнати."За оцінкою американської газети, найостаннішою зброєю Росії є газ.

     З Нового року Москва у кілька разів збирається підвищити ціну на блакитне паливо для України, до понад 200 доларів за тисячу кубометрів. Водночас росіяни продаватимуть газ сусідній Білорусі за 46 доларів. "Вашингтон Пост" звертає увагу на те, що президент Білорусі Олександр Лукашенко раптово переніс вибори на 19 березня. Це сталося наступного дня після того як президент Росії погодився зберегти для білорусів попередню газову ціну. Тепер білоруська опозиція, яка готувалася до липневих виборів, має лише тиждень, щоб зареєструвати кандидата і лише кілька тижнів для передвиборчої кампанії, без вільного доступу до мас-медіа і грошей.

    Західні лідери припускали, що після Помаранчевої революції Україна вже стала на шлях демократії й може йти у тому ж напрямку що й Польща та Угорщина. А Білорусь, як сподівалися, може стати наступною. Зрештою, президент США Джордж Буш називав Білорусь "останньою диктатурою у Європі", а Конгрес США і Європейський Союз схвалили багатомільйонні програми на підтримку демократії у цій державі. Але якщо увага західних урядів до Східної Європи останніми місяцями ослабла, то пан Путін постійно скеровує свою політику на те, щоб зупинити демократичні рухи в Євразії. На думку американських спостерігачів, президент Росії не прийняв Помаранчевої революції, яку називає змовою західних спецслужб.

    А вже березень наступного року може стати поворотним пунктом у контрреволюції Путіна – попереджає "Вашингтон Пост". Спершу в Білорусі переоберуть Лукашенка, що не гребує фальсифікаціями і насиллям над опонентами. А через тиждень на виборах в Україні може бути послаблено, як пише "Вашингтон Пост", демократичні партії, що їх пан Путін намагався безуспішно придушити рік тому.

    Чи виступить Захід на захист демократії в Білорусі та Україні? Американські оглядачі наразі бачать мало ознак цього. Невдовзі після того як Лукашенко оголосив про перенесення виборів, Європейський Союз відклав трансляцію радіопрограм, які мали подавати білорусам інформацію без цензури.

    За даними "Вашингтон Пост", минулого тижня під час візиту до Вашингтона міністр закордонних справ Польщі Стефан Меллер обговорював з Державним секретарем США Кондолізою Райс газові проблеми України. Але вони не змогли домовитися про те, як конкретно треба реагувати, зауважує американське видання у редакційній статті під заголовком "Висока ціна демократії."

    “Радіо Свобода”

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.