• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Тарасюк провів зустріч з Генеральним секретарем НАТО

    Опубликовано: 2006-02-03 12:08:00

    1 лютого ц.р., у рамках робочого візиту Міністра закордонних справ України Бориса Тарасюка до Брюсселю, у штаб-квартирі НАТО відбулася його зустріч з Генеральним секретарем НАТО Яапом де Хооп Схеффером.

    Глава зовнішньополітичного відомства України поінформував Генсекретаря Альянсу про політичну ситуацію в країні і, зокрема, про початок передвиборчої кампанії у зв’язку з виборами до Верховної Ради України 26 березня ц.р. У цьому контексті Б.Тарасюк зазначив, що проведення вільних демократичних і прозорих парламентських виборів має принципове значення для Президента та Уряду України і є запорукою успішного просування України на шляху до ЄС і НАТО. Глава зовнішньополітичного відомства України повідомив співрозмовника про Указ Президента «Про забезпечення проведення демократичних, чесних і прозорих виборів 2006 року», а також про запрошення Україною міжнародних спостерігачів.

    У свою чергу, Я. де Хооп Схеффер позитивно відзначив той факт, що керівництво України усвідомлює необхідність повного дотримання демократичних принципів під час парламентських виборів, що свідчить про його рішучість йти демократичним шляхом.

    Генсекретар НАТО високо оцінив наміри України посилити свій внесок в антитерористичну та миротворчу діяльність Альянсу, зокрема в Афганістані, Іраку, Середземномор’ї та Судані.

    „Україна безсумнівно є контриб’ютором європейської безпеки”, - наголосив Я.де Хооп Схеффер.

    Як відомо, в рамках операції НАТО в Афганістані Україна надає свій повітряний простір для літаків Альянсу та авіатранспортну допомогу у перевезенні гуманітарних вантажів і військових контингентів. Наразі триває обговорення питання участі українських інструкторів у здійсненні Навчальної місії НАТО з підготовки сил безпеки Іраку. З квітня 2005 року Україна залучилася до антитерористичної операції НАТО з патрулювання суден у Середземномор’ї “Активні зусилля”. Україна також запропонувала Альянсу свою транспортну авіацію для забезпечення миротворчої операції Африканського Союзу у суданській провінції Дарфур.

    Б.Тарасюк і Я. де Хооп Схеффер обговорили стан виконання Цільового плану Україна-НАТО на 2005 рік, який отримав позитивну оцінку обох сторін. Окрім планових заходів, цей документ включає короткотермінові кроки, спрямовані на реалізацію Інтенсифікованого діалогу з питань членства і відповідних реформ, який було започатковано у квітні 2005 року. Сторони також обговорили Цільовий план Україна-НАТО на 2006 рік, який 1 лютого ц.р. був затверджений Кабінетом Міністрів України та за своєю філософією та структурою наближений до Плану дій щодо членства в НАТО.

    У ході зустрічі співрозмовники також обговорили низку міжнародних питань, зокрема Б.Тарасюк поінформував про зусилля України щодо активізації регіонального співробітництва.

    Прес-служба МЗС

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.