• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Президент Генеральної асамблеї області Чонград (Угорщина) відвідав Одещину

    Опубликовано: 2006-02-03 15:33:00

    Візит офіційної делегації Чонградської області (адміністративний центр – Сегед) Угорської Республіки, очолюваної президентом Генеральної асамблеї області Чонград Франком Йожефом, носив подвійний характер. По-перше, гості прибули на Одещину, аби взяти участь у шостій міжнародній спеціалізованій виставці “Вино і виноробство”, а по-друге (і це найголовніше), щоб продовжити роботу, розпочату під час візиту офіційної делегації нашої області, очолюваної губернатором Василем Цушком, до Сегеда у листопаді минулого року.

    “Як відомо, тоді було проведено 90 двосторонніх зустрічей між бізнесменами, керівниками промислових підприємств, фірм, торговельних організацій”, - сказав під час зустрічі з Франком Йожефом та головою відділу маркетингу Генеральної асамблеї Чонградської області Варгою Георгіне перший заступник голови Одеської облдержадміністрації Борис Звягінцев. – Результатом тих зустрічей стало підписання протоколів про наміри, а в кількох випадках – і договорів про конкретне співробітництво. За останніми вже працюють Одеська і Сегедська торгово-промислові палати, наш завод “Одескабель” і його угорські партнери. Перший віце-губернатор висловив сподівання, що візит чонградської делегації сприятиме підготовці ґрунтовного, багатопрофільного договору між нашими регіонами в цілому.

    Погодившись повністю з думками Бориса Звягінцева, Франк Йожеф зазначив, що відтоді як Угорщина стала членом ЄС (з 1-го травня 2004 року), стан економіки країни в цілому, і Чонградської області зокрема, за рахунок фінансових грантів, що їх надає європейська спільнота, почав разюче змінюватися. Скажімо, торік сільське господарство Чонградщини, котре було традиційно або низькорентабельним, або взагалі збитковим, дало 50 мільйонів євро чистих прибутків. Середня урожайність з гектара по культурах склала: кукурудзи – 90 центнерів, пшениці - 50 центнерів, соняшнику - 25 центнерів. Валовий збір зернових в цілому по Угорщині сягнув 33 мільйонів тонн (майже як в Україні). Це у 8 разів перевищує потреби країни у даному виді продукції.

    “Отож, є що експортувати, в тім числі, і транзитом через українські порти”, - сказав Франк Йожеф.

    Частково це робиться. Наприклад, торік кілька десятків тисяч тонн угорської кукурудзи суднами Українського Дунайського пароплавства було експортовано з порту Усть- Дунайськ до Туреччини. На жаль, в силу занедбання шлюзової системи, Сегед, що знаходиться на більш мілководній, порівняно з Дунаєм, Тисі, не може поки-що інтенсивно використовувати вигідну водну магістраль, що веде до українських портів Рені, Ізмаїла та Усть-Дунайська. Але перспектива є, і вона недалека, оскільки той же ЄС виділяє кошти на відновлення в районі Сегеда шлюзової системи Тиса-Дунай.

    На завершення зустрічі Франк Йожеф запросив Бориса Звягінцева і делегацію ділових кіл Одещини взяти участь у представницькому міжнародному інвестиційному форумі, який пройде у квітні цього року в Сегеді.

    Прес-служба КМУ

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.