• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Поляченко взяв участь у роботі підсумкової колегії МОЗ АР Крим

    Опубликовано: 2006-02-07 15:28:00

    У своєму виступі Юрій Поляченко зазначив, що сьогодні вся медична спільнота обговорює Національний план дій в інтересах здоров’я українського народу. Урядом визначені певні етапи подальшого розвитку медичної галузі, в першу чергу - це розвиток сільської медицини, боротьба з онкологічними захворюваннями, туберкульозом і ВІЛ/СНІДом, охорона здоров’я матерів та дітей. Стосовно боротьби з онкологічними захворюваннями, то сьогодні група фахівців вже працює у Франції з метою вивчення досвіду щодо створення Національного інституту боротьби з раком в Україні.

    Міністр передав для сільських амбулаторій та ФАПів 13 комплектів обладнання, діагностичні комплекси (2 - “кардіо” і 2 “тредекс”) – для діагностики серцево-судинних захворювань.

    Аналізуючи здобутки та проблеми системи охорони здоров’я Криму, Юрій Поляченко зокрема зазначив, що у республіці, як і в Україні загалом, демографічна ситуація є несприятливою: смертність у 1,7 рази перевищує народжуваність, природний приріст населення від’ємний і погіршується, велика смертність від серцево-судинних захворювань та ін.

    Особливістю Криму є те, що через цю здравницю проходить величезна кількість хворих на туберкульоз із інших регіонів, а отже врезультаті - тенденція до погіршення становища в останні 3 роки, особливо у селах. Щодо ВІЛ/СНІДу то темпи зростання захворюваності на ВІЛ в Криму у 2005 році знизилися на 30%. Однак необхідно негайно створити в Ялті і Феодосії центри анонімного обстеження.

    Захворюваність та поширеність злоякісних новоутворень в Криму є суттєво більшою ніж в середньому по Україні, особливо що серед жителів села. Тому, не чекаючи державних програм, необхідно приділити належну увагу питанням онкології та фтизіатрії з акцентом на сільське населення.

    МОЗ видано наказ (від 30.01.06.) №22 „Про проведення дня здоров’я сільського населення”. Впродовж березня-квітня буде охоплено профоглядами максимальну кількість селян.

    На матеріально-технічне переоснащення закладів охорони здоров’я в сільській місцевості (йдеться про ФАПи, лікарські амбулаторії та ЦРЛ) у бюджеті 2006 року закладено 250 млн. гривень(у 2005 р. – 58 млн.), з них 210 на обладнання та 40 – на автомобілі. Ці гроші будуть надані місцевим бюджетам у вигляді субвенцій. Місцевій владі легше ніж Міністерству визначити що саме потрібно конкретному ФАПу або сільській амбулаторії.

    Стосовно розвитку сімейної медицини, міністр зазначив, що сімейна медицина в Україні відбулася і має розвиватися далі.

    Для успішного розвитку медичної галузі у республіці необхідно здійснити оптимізацію кадрових та матеріальних ресурсів, їх переорієнтацію на первинну медико-санітарну допомогу, оптимізувати інфраструктури сільської медицини (реорганізація ФАПів та дільничних лікарень у сільські лікарські амбулаторії загальної практики-сімейної медицини), здійснити переоснащення закладів охорони здоров’я, які надають медичну допомогу сільському населенню, дітям і матерям, забезпечити впровадження у лікувально-профілактичних закладах адаптованої ДОТС-стратегії як головного напрямку програми боротьби з туберкульозом та ін.

    Нинішня доба охорони здоров’я, як констатував Юрій Поляченко, має суттєві відмінності від минулого: ще ніколи не було такої свідомої цікавості щодо проблем охорони здоров’я з боку вищого керівництва держави та чітко економічно окресленого прагнення поставити галузь на ноги. Ми як ніколи близькі до вирішення кардинальних проблем, що не давали нам розвиватися впродовж багатьох років - це і медичне страхування, і автономізація закладів охорони здоров’я та впровадження договірних відносин, тобто все те що повинно дати можливість отримувати адекватне фінансування і по-господарськи раціонально використовувати ресурси галузі.

    Завтра в рамках робочої поїздки міністр охорони здоров’я Юрій Поляченко відвідає санаторій «Алуштинський» (м. Алушта), де знаходяться діти з м. Алчевська Луганської області, та населені пункти, де було зареєстровано спалахи пташиного грипу серед птахів.

    Прес-служба КМУ

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.