• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Відбулося засідання Колегії Чернігівської облдержадміністрації

    Опубликовано: 2006-02-08 17:25:00

    8 лютого голова Чернігівської облдержадміністрації М.Лаврик провів розширене спільне засідання Колегії обласної державної адміністрації та Президії обласної ради, на якому були присутні голови районних державних адміністрацій та голови районних рад, міські голови міст Чернігів, Ніжин, Прилуки, керівники обласних управлінь, організацій та підприємств, селищні та міські голови районних центрів, представники засобів масової інформації.

    Розглядалися підсумки виконання Програми соціально-економічного розвитку та бюджету області за 2005 рік та Програма першочергових дій обласної державної адміністрації на 2006 рік.

    Аналізуючи виконання Програми соціально-економічного розвитку області за минулий рік, заступник голови облдержадміністрації з фінансово-економічних питань Н.Білоус зазначила, що підсумки роботи господарського комплексу області за 2005 рік засвідчили як позитивні тенденції розвитку регіону, так і негативні. Зокрема, завдання, передбачені Програмою виконані по більшості макроекономічних показників. З приростом спрацювали майже всі види економічної діяльності, оновлювалося виробництво, з позитивною динамікою розвивався внутрішній ринок, розвивався малий бізнес.

    Водночас не вдалося ліквідувати заборгованість із заробітної плати, яка у порівнянні з початком року зросла на 466,8 тис.грн. (по економічно активних підприємствах) і на 1 січня 2006 року становила 7,5 млн.грн. Сім районів та м. Чернігів мають негативний фінансовий результат господарювання.

    Питома вага збиткових підприємств станом на 1 грудня 2005 року складала 36,1% і зменшилася у порівнянні з відповідним періодом 2004 року лише на 2,2%.

    По ряду об’єктивних причин (загальне погіршення інвестиційного клімату, відміна режиму пільгового оподаткування на територіях пріоритетного розвитку) обсяги інвестицій в основний капітал очікуються на рівні 1200 млн.грн, що у порівняних цінах на 2% менше 2004 року. Протягом року в економіку області залучено лише 5,1 млн.дол.США іноземних інвестицій, а за рахунок вилучення іноземного капіталу прямі іноземні інвестиції в області зменшилися на 1,3 млн. дол.США.

    Через значне скорочення обсягів рослинницької продукції виробництво валової продукції у сільгосппідприємствах зменшилось майже на 10%; не вдалося подолати тенденцію зменшення поголів’я ВРХ в усіх категоріях господарств, яке протягом року скоротилося на 14,4 тис. голів.

    Залишаються нерозв’язаними ряд проблем в освіті, медицині, культурі, інших галузях життєдіяльності області.

    На підставі поглибленого аналізу стану справ та на виконання доручення Президента України розроблено Програму першочергових дій облдержадміністрації на 2006 рік по розв’язанню найгостріших проблем, що стримують розвиток регіону, яка була представлена на засіданні Колегії. Згідно з нею, першочерговими напрямами діяльності облдержадміністрації у поточному році визначено:

    · Формування сприятливого середовища для розвитку підприємництва та конкуренції через забезпечення рівних умов та правил для всіх суб’єктів господарювання; подолання корупції та хабарництва; створення передумов для прискореного розвитку малого бізнесу; трансформацію туризму в галузь спеціалізації області; оптимізацію ринку праці; підвищення рівня заробітної плати; нарощування експортного потенціалу та розширення присутності продукції регіону на зовнішніх ринках.

    · Нарощування обсягів сільськогосподарського виробництва за рахунок підвищення рівня матеріально-технічного забезпечення галузі; розвитку тваринництва та інфраструктури аграрного ринку; врегулювання майнових і земельних відносин. Збільшення обсягів та поглиблення переробки сільськогосподарської сировини, розвиток лісового господарства та деревообробної промисловості, спиртової промисловості, торф’яної галузі.

    · Активізація інвестиційно-інноваційної діяльності шляхом максимізації залучення коштів державного бюджету на регіональний розвиток та підвищення ефективності їх використання; нарощування ресурсів бюджетів розвитку адміністративних територій; залучення зовнішніх інвестицій; впровадження інновацій як перспективи розвитку економіки.

    · Розбудова інфраструктури за рахунок нарощування обсягів житлового будівництва; реформування житлово-комунального господарства; реалізації програми газифікації області; облаштування доріг з твердим покриттям; відродження авіаційного транспорту; розвитку мережі споживчих послуг на селі; поліпшення екологічної ситуації.

    · Подальший розвиток соціальної сфери шляхом вдосконалення діяльності освітянської галузі (відновлення мережі дитячих садків; забезпечення підвозу учнів сільської місцевості до місць навчання; комп’ютеризація шкіл); вирішення першочергових проблем у сфері охорони здоров’я; зміцнення матеріально-технічної бази закладів культури; реалізації державної молодіжної політики; розвитку фізкультури та спорту; реалізації пенсійного страхування.

    · Створення відкритого інформаційного простору.

    Підсумовуючи засідання, голова облдержадміністрації М.Лаврик підкреслив, що реалізація Програми першочергових дій облдержадміністрації на 2006 рік залежить виключно від спільної злагодженої та системної роботи кожного з присутніх, ефективного використання потенціалу області і загальної праці на конкретний результат.

    Прес-служба КМУ

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.