• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Гриценко: Присутність іноземних військових вигідна Україні

    Опубликовано: 2006-02-09 16:05:00

    Верховна Рада України розглянула проект Закону України “Про схвалення рішення Президента України “Про допуск підрозділів збройних сил інших держав на територію України у 2006 році для участі у багатонаціональних військових навчаннях”.

    Представляючи законопроект народним обранцям Міністр оборони України Анатолій Гриценко зазначив, що цей документ дає правову основу відповідно до Конституції, до законів України проводити військові навчання на території нашої держави.

    - Армії, яка не воює, дуже важко утримувати боєздатність, і єдиний шлях – це проведення військових навчань, - наголосив Анатолій Гриценко.

    Він також зазначив, що Збройні Сили України проводять військові навчання на території інших держав, і в цьому контексті відповідне рішення вже затверджене Президентом України, але участь у військових навчаннях на території нашої держави – є прерогативою Верховної Ради України.

    - Це вигідно для України, оскільки мова йде про створення бойових можливостей для нашої держави. Це економічно вигідно для нас, адже левову частку витрат на проведення навчань беруть на себе представники інших держав, - наголосив Міністр оборони України.

    Анатолій Гриценко також додав, що головна спрямованість цих навчань – це підготовка Збройних Сил України до проведення гуманітарних, пошукових, рятувальних та інших операцій миротворчого характеру.

    - Мова зараз не йде про те, яким чином будуть використані ці бойові можливості, що створюються в Україні і для України, оскільки в кожному конкретному випадку рішення приймає Верховна Рада, як єдиний орган, що може дати дозвіл на участь в тій чи іншій миротворчій операції, - підкреслив Міністр оборони України і попросив народних депутатів підтримати цей законопроект.

    Але нажаль лише 215 народних депутатів прислухалися до аргументів Міністра оборони України Анатолія Гриценка і своїх колег, які під час обговорення виступили за підтримку цього законопроекту.

    Таким чином законопроект не було схвалено, а це у свою чергу знижує рівень міжнародного військового співробітництва Збройних Сил України та погіршує ситуацію з виконанням Програм бойової підготовки частин і з’єднань ЗС України, особливо тих, що планувалося залучити до участі в багатонаціональних військових навчаннях на території України.

    Довідка. Проект Закону України “Про схвалення рішення Президента України “Про допуск підрозділів збройних сил інших держав на територію України у 2006 році для участі у багатонаціональних військових навчаннях” передбачав проведення на території нашої держави шести навчань із залученням підрозділів іноземних країн. Зокрема:         

    Багатонаціональне тактичне навчання військово-морських сил з миротворчої тематики “Сі Бриз - 2006” із залученням до 200 військовослужбовців США зі штатною інженерною технікою до 45 діб у травні-червні 2006 року в рамках підготовки навчально-матеріальної бази до навчання та до 700 військовослужбовців зі штатним озброєнням держав - членів НАТО та інших держав, а також амфібійний корабель “Вісбі Айланд”, до 2 літаків Р-3А “Оріон”, до 4 фрегатів та підводний човен на строк до 20 діб у липні-серпні 2006 року;

    Українсько-польсько-британське миротворче тактичне навчання аеромобільних підрозділів батальйонного рівня “Козацький Степ – 2006” із залученням до 300 військовослужбовців Великої Британії та Республіки Польща зі штатним озброєнням та військовою на строк до 15 діб у вересні 2006 року;

    Українсько-молдовське миротворче тактичне навчання ротного рівня “Південь – 2006” із залученням до 30 військовослужбовців Республіки Молдова на строк до 5 діб у червні 2006 року;

    Українсько-британське навчання повітряних сил “Тугий вузол – 2006” із залученням до 150 військовослужбовців Великої Британії, до 9 літаків “Харієр GR7” та до 4 транспортних літаків “С-130” на строк до 11 діб у червні 2006 року;

    Українсько-американське навчання повітряних сил “Комбайнд Еффорт – 2006” із залученням до 100 військовослужбовців США та до 4 транспортних літаків “С-130” на строк до 14 діб у червні 2006 року;

    Спільне навчання механізованих підрозділів збройних сил України та Словацької Республіки із залученням до 30 військовослужбовців Словацької Республіки на строк до 3 діб у червні-липні 2006 року.

    Прес-служба МО

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.