• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Коли Україна вступить у НАТО?

    Опубликовано: 2006-03-03 11:36:00

    Борис Тарасюк в інтерв'ю "Українській правді" заявив, що протягом трьох років Україна може вступити в НАТО.

    У зв'язку з цим Центр досліджень політичних цінностей звернувся до політичних експертів із питанням:

    "Коли Україна вступить у НАТО?"

    Валерій Чалий (директор міжнародних програм Українського Центру економічних і політичних досліджень ім. О. Разумкова):

    "Більше всього мене цікавить не дата вступу в НАТО, а досягнення критеріїв НАТО і Європейського Союзу в самій Україні, адже 80% завдань плану дій Україна-НАТО й цільових щорічних планів стосується не зовнішньополітичної чи воєнної сфери, а сфер, які потребують модернізації саме для українців, не залежно від вступу чи не вступу в НАТО.

    Вже давно треба зрозуміти, що з одного боку визначення термінів - це не головне, а з іншого - є певне планування, яке теж треба мати на увазі. Коли міністр закордонних справ говорить про певні терміни й просування до їх реалізації, в мене немає підстав йому не довіряти. В той же час рішення щодо вступу в НАТО буде залежати як від позиції самих країн членів НАТО, так і від трансформації цієї організації та консенсусу українських політичних еліт щодо такого рішення".

    Олесь Доній (голова Центру досліджень політичних цінностей):

    "А я натомість можу стверджувати, що протягом цих трьох років Україна не вступить до НАТО, і в мене є сильна підозра, що мій прогноз більш реалістичний, аніж прогноз пана Тарасюка. Не зможе вступити до НАТО країна, більша частина населення якої виступає проти членства в цій організації. НАТО занадто довгий час перебував у якості негативного жупела для радянського населення. Радянський Союз уже помер, а радянські міфологеми значною мірою ще живі.

    Прозахідна частина політичної еліти не дуже вдало пропагувало серед населення необхідність входження до цього військового блоку. А якщо говорити про питання безпеки української держави, то у нормального "маленького", середнього й великого українця виникне питання: що краще в ХХІ сторіччі захищає державу-вступ до військового блоку чи вдалі угоди по забезпеченню країни енергоносіями? Поки що переваги вступу до НАТО для України ніхто пояснити не зумів".

    Кость Бондаренко (директор Інституту національних стратегій):

    "Щодо висловів Тарасюка. В цьому випадку згадується народна приказка - дай, Боже, нашому теляті вовка з'їсти, це по-перше. А що стосується того, чи вступить Україна в НАТО, то для початку потрібно запитати: навіщо Україні НАТО? Я поки що не чув відповідь на це запитання з вуст жодного українського політика - адепта НАТО. На початку 90-х років, коли "нових українців" запитували: "Навіщо ти робиш цей крок?", то відповідь була - "Це ж круто!".

    Мені здається, що й українські політики думають, що вступати в НАТО - це просто круто, бо іншого якогось логічного чи раціонального пояснення цьому немає. Другий момент - це те, що соціологічні опитування незмінно показують, що рівень прихильників вступу України в НАТО сягає приблизно 25% загальної кількості населення. Тому я вважаю, що потрібно враховувати інтереси українців, а не лише інтереси української владної верхівки".

    Володимир Фесенко (голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента"):

    "Я думаю, що після парламентських виборів рік-два піде на те, щоб адаптувалась і до політичних, і до соціально-економічних умов нова політична система України. політики будуть облаштовуватися в нових політичних умовах і це певною мірою загальмує процес євроатлантичної інтеграції України, тим паче, що так чи інакше зросте вплив тих політичних сил, які критикують ідею вступу України до НАТО.

    Тому. я думаю, що в найближчі два-три роки буде дуже важко реалізувати цю мету - вступ України до НАТО. Я думаю, що так чи інакше ця ідея набуде більш-менш серйозного реального змісту лише після наступних президентських виборів за тієї умови, що переможе представник того політичного табору, який визнаватиме ідею євроатлантичної інтеграції, і якщо в той же час і в парламенті буде сформована більшість із сил, які підтримують цю ідею. Так що це станеться не раніше 2010-2011 року".

    Сергій Дацюк (консультант корпорації стратегічного консалтингу "Гардарика"):

    "Питання безпеки не є питанням правового консенсусу. Безпека - це питання компетенції, тобто знань. Якщо ми говоримо про те, що у нас має бути найвища безпека, то у нас повинна бути компетенція в розумінні того, що таке безпека. Ви мусите вибирати з дуже багатьох способів організації безпеки - таких, як ядерна зброя, супутникова зброя, вклюкачаючи супутники пасивного спостереження й активного знищення аж до лазерів з ядерною накачкою.

    Це не є питанням вибору громади. Є багато речей, які є питаннями вибору громади, наприклад мова, тому що це питання права. А є питання які є питаннями компетенції, які не можна виносити на референдум, тому що громада некомпетентна. Це питання компетенції, а не правового консенсусу".

    Михайло Погребінський (директор Центру політичних досліджень і конфліктології):

    "На мою думку, протягом трьох-п'яти років Україна не вступить в НАТО. А як буде далі - не відомо: НАТО може змінюватися, й українське ставлення до цього процесу може змінюватись, так що найближчим часом цього не станеться, я в цьому абсолютно впевнений".

    Центр досліджень політичних цінностей 

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.