• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Ткач визначив найуспішніші ініціативи, започатковані в області в 2005 році

    Опубликовано: 2006-03-10 14:59:00

    Прес-секретар Івано-Франківської ОДА Світлана Сіщук повідомила рухівську прес-службу про те, що 9 березня на черговій зустрічі з журналістами голова обласної державної адміністрації Роман Ткач говорив про основні найуспішніші ініціативи (програми, проекти), що були започатковані в 2005 р. або на початку 2006 р.

    Зокрема, вона зазначила, що мова йшла також про ті соціальні програми, які втілювались в області протягом 2005 року згідно з програмою Президента України "Десять кроків назустріч людям".

    Р.Ткач зазначив, що присутній на звіті Уряду Президент Віктор Ющенко в цілому позитивно оцінив діяльність Кабінету Міністрів Юрія Єханурова та діяльність голів облдержадміністрацій. Роман Володимирович також сказав, що на засіданні були присутні і представники неурядових організацій. За словами Р.Ткача, вони дали позитивну оцінку виконанню бюджету за 2005 рік та наголосили на виконанні соціальних зобов'язань.

    Під час брифінгу голова облдержадміністрації повідомив, що протягом минулого року серед інших проектів розроблялись та почали втілюватись в життя наступні:

    - Виділення лісосічного фонду згідно тендерних процедур

    За минулий рік в області зроблені реальні кроки для відтворення, охорони і ефективного використання лісосировинних ресурсів. З середини 90-х років в області існувала непрозора процедура розподілу лісосічного фонду, коли 50-60% стиглої деревини виділялась приватним фірмам за мізерну плату. Протягом минулого року були розроблені положення про тендерні процедури на лісозаготівлях, утворені і функціонують тендерні комітети.

    На даний час вже проведені тендери на лісозаготівлі і відкриті торги (аукціони) з продажу лісової продукції, де прийняли участь більше 100 суб'єктів господарювання. Закуплено робіт обсягом 200 тис.куб.м на суму близько 16 млн.грн., на відкритих аукціонних торгах продано 10 тис.куб. деревини на суму 3 млн.грн. Це дозволило в першу чергу легалізувати робочу силу на лісозаготівлях (близько 800 чоловік), а також суттєво впорядкувати ринок лісопродукції, створити конкурентне середовище, долати прояви тіньової економіки.

    Керівництво області приділяє увагу не тільки деревині як ресурсу, але і використанню в більшій мірі рекреаційних властивостей лісових територій.

    Рекреація і туризм повинні створити нові робочі місця для жителів гірських сіл, підняти рівень їх достатку, перетворитися в основне джерело поповнення бюджетів держави, області і головне - місцевих громад.

    Для належного розвитку туристичної галузі Прикарпаття, як пріоритетної, розроблено комплексний план із врахуванням екологічних вимог і соціально-економічних інтересів місцевого населення. Визначено перспективні території для будівництва рекреаційних комплексів, в тому числі і гірськолижних, туристичних готелів, баз відпочинку тощо. Планується виділення земель на конкурсних засадах. Розробляється програма транспортного освоєння гірського регіону.

    Роман Ткач відзначив: "Те, що в кабінеті голови облдержадміністрації не ділиться і, я переконаний, вже не буде ділитись лісосічний фонд - вважаю значним здобутком моєї команди".

    - Знеособлене виділення земельних ділянок

    Відповідно до розпорядження голови облдержадміністрації № 438 від 29.08.2005 р. "Про проведення експерименту щодо знеособленого виділення земельних ділянок" в області проводиться робота по вибору земельних ділянок та надання їх під комерційну забудову. Вибір та виділення земельних ділянок відбувається за ініціативою РДА та сільських, селищних та міських рад (відповідно до компетенції) з метою їх подальшого продажу або надання в довготермінову оренду на конкурсних засадах.

    Знеособлене виділення земельних ділянок - це процес збору документів, виготовлення технічного паспорту земельної ділянки, підготовка проекту виділення землі не для якогось певного майбутнього землекористувача, а для продажу цієї ділянки або права на її оренду через земельні торги.

    В області було створено координаційну міжвідомчу раду з питань знеособленого виділення землі, яка складається із представників облдержадміністрації та дозвільних служб. Рада розробила Типовий порядок надання земельних ділянок під забудову через земельні торги. Облдержадміністрацією створені відповідні умови для здійснення таких відводів. Найголовніше в цій справі - ініціатива органів місцевого самоврядування. Адже в результаті знеособленого відводу земельних ділянок громада отримує не тільки поповнення бюджету, але й будівництво певного комерційного закладу, покращення інфраструктури населеного пункту.

    На даний час вже підготовлено до земельних торгів 3 ділянки в Богородчанському районі, 2 в Городенківському, 1 в Тисменицькому і 3 в Коломиї. Загалом по області визначено 102 вільні земельні ділянки, які можуть стати предметом торгів.

    Такі заходи сприятимуть покращенню інвестиційного клімату області, спрощуючи процедури отримання земельної ділянки, сприятимуть розбудові не тільки обласного центру, але й сіл і селищ області.

    - Пріоритетне фінансування соціальних програм (утримання інтернатних установ, дитячих будинків і т.д.)

    В роботі органів праці та соціального захисту населення пріоритетним завданням було виконання розпорядження голови облдержадміністрації від 26.01.2005р. №34"Про заходи щодо реалізації в 2005 році Стратегії подолання бідності" і підвищення рівня життя людей.

    На виконання вищезазначених програм проведено відповідну роботу. В 2005 році при Залучанському дитячому будинку-інтернаті Снятинського району створено відділення ранньої соціальної реабілітації дітей-інвалідів. Відділення фінансується за рахунок коштів обласного бюджету. Тут проходять ранню соціальну реабілітацію 118 дітей-інвалідів.

    У вересні 2005 року в смт.Заболотів Снятинського району відкрито районний центр ранньої соціальної реабілітації дітей-інвалідів "Лелеченя". Центр фінансується за рахунок коштів районного бюджету. На його утримання в поточному році передбачено 120,0 тис.грн. Крім цього, в обласному бюджеті передбачено видатки в сумі 50,0 тис.грн. на придбання мікроавтобуса для перевезення дітей-інвалідів.

    В с.Нижнів Тлумацького району створено Базовий обласний центр реабілітації інвалідів. На реконструкцію приміщення в 2005 році освоєно 412,0 тис.грн. коштів Фонду соціального захисту інвалідів, а на його утримання з обласного бюджету виділено 60,3 тис.грн. В поточному році з коштів Фонду соціального захисту інвалідів на реконструкцію приміщень Центру буде залучено ще 1 518,0 тис.грн.

    На утримання інтернатних установ передбачено в 2006 році видатків на 42% більше порівняно з 2005 роком. Крім цього, з обласного бюджету в поточному році профінансовано 100,0 тис.грн. на фінансову підтримку діяльності Івано-Франківського учбово-виробничого підприємства УТОС.

    Підсумовуючи сказане, Роман Ткач наголосив, що власне зараз формуються пріоритети на 2006 рік: "Ми маємо поступально рухатись в тому напрямку, щоб в область прийшов турист. Ми ставимо амбітне завдання, щоб у цьому році область відвідало не менше 600 тисяч туристів (у 2005 їх було близько 500 тисяч).

    Працюємо над відновленням роботи підприємств. Маємо "поставити крапку" у справах підприємств-банкрутів. А також займаємось впровадженням в життя програм енергозбереження. Це заміна котлів, вікон, дверей в першу чергу в бюджетних установах (школах, лікарнях, дитячих садочках). Робота розрахована років на 3-5."

    Прес-служба НРУ

     

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.