• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Марек Сівець: «Бійтеся арифметичної більшості в парламенті»

    Опубликовано: 2006-03-14 11:42:00

    Більшість міжнародних організацій, які спостерігають за ходом передвиборної кампанії в Україні, не висловлюють здебільшого жодних зауважень. Усе це дає підстави сподіватися, що оцінка українським виборам з боку світової спільноти буде дана позитивна. Наприкінці минулого тижня своїми враженнями щодо передвиборних перипетій ділився керівник Місії спостерігачів від Європарламенту Марек Сівець.

    Він кілька разів наголосив на тому, що жодних драматичних порушень в Україні не зафіксовано. Більшість же його рекомендацій стосувалися більше післявиборчих процесів в Україні. Для цього відомий польський політик (раніше він обіймав посаду секретаря бюро з питань безпеки в Польщі) одразу зауважив, що виступає не як спостерігач. Марек Сівець також погодився дати недипломатичні відповіді на декілька запитань кореспондента «Дня».

    - Доводилось чути думки, що парламентські вибори в Україні стануть найважливішими виборами цього року в Європi. Чим визначається така їх впливовість?

    - Ці вибори покажуть, що український народ робитимете зі здобутками помаранчевої революції. Ви знаєте всіх учасників нинішніх перегонів, немає такої ситуації, коли б хтось ішов до парламенту абсолютно невідомий.

    Ви знаєте, що представляє із себе керівництво «Нашої України», ви знаєте, як працювала на посаді пані Тимошенко, ви знаєте, як працював на цій же посаді пан Янукович... Звичайно, що з плином часу вони дещо змінилися. Але ви маєте справу з дуже- дуже чесною грою, з пропорційними виборами. Ви фактично проведете масштабне опитування громадської думки стосовно того, кому український народ довіряє й якого штибу політику він хотів би бачити в майбутньому.

    Я визнаю, що ці вибори історичні. Але вони не будуть драматичними. Мене інколи запитують: чи не гадаєте, що результат виборів в Україні може бути катастрофічним? Я не бачу жодної катастрофи. Українці оберуть саме тих політиків, які, на їхнє переконання, мали б вести країну до майбутнього, вони визначать зміст цього майбутнього.

    - Західні міжнародні організації постійно закликають, аби вибори в Україні були прозорими й демократичними. Водночас ті ж інституції вихваляли рік тому помаранчеву революцію, називаючи її безповоротним проявом демократичності. Невже сьогодні існують підстави вважати, що вибори можуть бути нечесними? Чи за цими формулюваннями все-таки стоять інші причини?

    - Останні президентські вибори були драматичними. Із того часу змінилося два уряди. І в них часом працювали політичні супротивники. Я знаю, що в Україні завжди все було можливе. Тому я не бачу жодних шансів для того, щоб передбачити, якого роду коаліція буде сформована після виборів. Існує дві речі, на які найбільше уваги звертають спостерігачі: якість виборів і результати виборів.

    Якість виборів - це необхідна передумова для того, щоб нові можновладці стали легітимними гравцями на політичній арені. Інший чинник - результати. Вільні вибори - основна передумова для того, аби ці результати відображали настрої виборців. Уже після цього буде створена коаліція, а потім ми побачимо, які політики стануть між собою партнерами.

    - Можливо, НАТО й ЄС обрали формулу «давайте зачекаймо, поки відбудуться вибори» не для того, щоб переконатися у їхній демократичності, а для того, щоб потім зрозуміти, як надалі вибудовувати свої відносини з Києвом?

    - Наскільки я пригадую, генсек НАТО приїжджав до Києва з пропозицією членства, але ця пропозиція не була прийнята з багатьох причин. Тому не будемо говорити про НАТО.

    Що стосується Європейського Союзу, то не думайте, що в Брюсселі сховали щось під столом, аби потім зробити Україні подарунок, аби презентувати, так би мовити, пряник, якщо буде отримано гарні результати виборів.

    Цього пряника не існує. Але не думайте, що результати виборів не мають жодного впливу на процес інтеграції. Кожен гравець, кожна особистість має бути визнана легітимним гравцем.

    Ми вивчатимемо те, що говорилось під час передвиборної кампанії, ми стежитимемо дуже уважно, якими будуть декларації нового уряду i хто їх буде представляти. Пряника не існує. Але, звичайно, результати будуть розглядатися як важливий чинник планування майбутнього.

    Наступного року ми повинні переглянути політику сусідства, яку проводить ЄС щодо країн, iз якими межує й які не є членами Євросоюзу. Тому ми перебуваємо на етапі, який визначає нову реальність, новий зміст політики. Це корзина, в яку ви можете покласти більше або менше речей. У цьому полягає дилема.

    - Світова спільнота, складається враження, ставилася дуже прихильно до нинішньої української влади. Чому ж так багато розчарованих нею серед українців?

    - Розчарування властиве для будь-якої революції. Полум’я революції згасло, адже ви не можете підтримувати високу температуру весь час. Рано чи пізно люди повертаються з революційних площ, вони вивчають «особові справи» нових політиків, рахують досягнення революції, вивчають чи життя стало гіршим, чи кращим... Не можливо змінити свідомість громадян, які, приміром, бачать зростання рівня інфляції, зменшення економічних показників.

    Такий стан справ не сприятливий для влади. Але для якої влади? Той, хто взяв на себе відповідальність, не має права скаржитися. Люди - це люди, у них може вистачити мужності для того, аби вийти на Майдан, простояти там упродовж місяця, але вони очікують на гарне управління потім. Я гадаю, що український народ досі в очікуванні, він досі терпимо ставиться до того, що відбувається. Але це - остання спроба для політиків. Одразу після виборів перед урядом постануть великі завдання.

    - Які з них ви відносите до першочергових для вирішення? Які ваші застереження щодо післявиборчої ситуації в Україні?

    - Я не бачу жодної драми в тому, що відбувається. Якість виборів і результати виборів мають створити більшість. Моє єдине застереження: чи не буде створено більшість без програми? Побоююся, аби не було створено лише арифметичну більшість із 226 депутатів, за якими не стоятиме конкретного плану дій.

    Має бути сильний, реформістські налаштований уряд. Ви дуже багато вже змінили в своїй країні. Але я не говорю про демократію, потрібні також зміни в системі оподаткування, в ринкових правилах, в економіці... Для цього ви повинні мати коаліцію, яка базуватиметься на більшості. І от моє застереження: чи зможуть партії досягати компромісів.

    - В одному зі своїх останніх інтерв’ю ви сказали, що Віктор Ющенко - це, свого роду, торгова марка, прапор України. Чи приносить цей «бренд» доходи?

    - Я був дуже коректним, проводячи таке порівняння. Торгові марки самі по собі доходів не приносять. Приміром, візьмімо пляшку «Кока- Коли». Ви визнаєте, що це - «бренд». І вже питання іншого порядку - вона порожня чи повна? Не достатньо бути лише торговою маркою. Важливо, як цей бренд використовують власники. У цьому випадку власниками є самі українці.

    Попри те, що В. Ющенко підтримує лише одну політичну партію, його мають «використовувати» різні політичні сили. Різні політики розуміють, що без В. Ющенка буде справді дуже важко отримати міжнародну довіру. Ви маєте бути дуже щасливі, що є така людина, як Віктор Ющенко. Тому що він та Сі-Ен-Ен створили цю торгову марку. Це ваш актив.

    - Ви вказали, що міжнародна довіра можлива лише завдяки Віктору Ющенку. Чи означає це, що в разі приходу до влади «непомаранчевих» сил демократичний світ відвернеться від України?

    - Уявімо пана Ікс, який не має жодного відношення до помаранчевої революції. І він створює уряд. Яким буде перше запитання до нього? Перше запитання - якою є співпраця між урядом і Президентом. Якщо така співпраця відбуватиметься, то - більше жодних запитань.

    Працюйте, ми потім подивимося на результати роботи пана Ікс. У світового співтовариства виникатиме також питання до пана Ікс: якою є його політика, що він хоче зробити? А вже потім ми будемо реагувати. Насамперед, усі розуміють, якщо будь- який політик хоче бути ефективним, він не може досягнути такої ефективності, не враховуючи європейського чинника. У цьому й відмінність у порівнянні з тим, що було торік. Ніхто не говорить про те, що Росія - альтернатива Євросоюзу. Ніхто не допускає, що може бути будь-яка альтернатива ЄС.

    Дехто говорить про Партію Путіна... Однак це більше скидається на жарт. Скільки вони отримають на цих виборах? Ну, можливо, 10 тисяч голосів у 48-мільйонній країні. Різні європейські інституції почуваються упевнено в Україні, спілкуючись із різними політичними партіями. Я - член партії в Польщі, яка вважається посткомуністичною. Після перемоги руху «Солідарність» ми були дуже маленькою політичною силою. Не було жодних питань у програмі моєї партії щодо Євросоюзу.

    Але врешті-решт це питання постало перед урядом, до якого входив і я, що насамкінець призвело до членства Польщі в ЄС. Тому для нас важливо, що О. Мороз каже, що каже В. Янукович, що каже В. Литвин й інші... Якщо ми говоримо про реалістичні перспективи членства, то ми не говоримо про роки, ми говоримо про десятки років... Упродовж цього часу у вас ще двічі відбудуться вибори. Якими будуть їхні результати через десять років? Ніхто не знає. Але, звичайно, ми повинні передбачати ситуацію...

    "День"

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.