• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Мінцифри досягло значного результату в економії бюджетних коштів

    Опубликовано: 2024-10-15 09:00:09

    Міністерство цифрової трансформації України досягло значного результату в економії бюджетних коштів, заощадивши 4,5 мільярда гривень завдяки прозорим та контрольованим закупівлям дронів. Цей успіх став можливим завдяки системі жорсткого контролю за закупівлями, яку здійснюють Бюро економічної безпеки (БЕБ) та Національне антикорупційне бюро України (НАБУ).

    Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, зазначивши, що відкриття ринку дронів у 2023 році стало важливим кроком у забезпеченні технологічної переваги України. “Ми ліквідували бюрократію, створили сприятливі умови для розвитку галузі та підвищили маржинальність компаній із 1% до 25%, що є найвищим показником у світі,” – заявив Федоров.

    Держава почала здійснювати закупівлі дронів через закритий функціонал Prozorro, що дозволило укладати контракти за максимально вигідними цінами. За словами Федорова, наразі ринок активно розвивається, кількість виробників зростає, і вже 150 компаній продають безпілотники державі.

    Особливу увагу приділено прозорості закупівель. НАБУ та БЕБ мають доступ до CRM-системи, в якій міститься вся інформація про контракти і характеристики дронів, що дозволяє вчасно виявляти можливі порушення. Також кожен безпілотник проходить експертизу ціни, щоб уникнути штучного завищення вартості.

    Процес контролю включає моніторинг цін командою експертів, детективами НАБУ та журналістами. У випадку виявлення завищених цін, коригування відбувається ще до підписання контракту. Завдяки цій системі вже вдалося заощадити 4,5 мільярда гривень бюджетних коштів.

    Михайло Федоров також наголосив на необхідності контролю за маржинальністю, щоб виробники дронів не зловживали можливостями ринку. “Ми ухвалили більше 30 постанов для лібералізації ринку та створення сприятливих умов для розвитку технологій. Проте очікуємо від виробників чесності та відповідальності, оскільки всі випадки порушень будуть фіксуватися,” – підсумував міністр.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.