• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Службова дружба: плюси та мінуси

    Опубликовано: 2024-07-24 07:24:24

    Кого з нас не переймали сумніви і страхи під час пошуку нової роботи? Природно переживати: як складуться стосунки в новому колективі, які труднощі виникнуть і чи вдасться знайти взаєморозуміння з керівництвом. Останній пункт у списку переживань посідає одне з головних місць. Адже від того, наскільки шеф добре до вас ставиться, залежить кар'єрне зростання, розмір зарплати і робочий ритм.

    Уявіть ситуацію: за щасливим збігом обставин ваш близький друг запрошує вас попрацювати під його керівництвом. Ви, звичайно, погоджуєтеся - адже дружба з босом передбачає привілейоване становище в колективі, що обіцяє суцільні вигоди. Можна запізнитися на роботу або раніше піти, можна «прихворіти» на кілька днів, можна піти у відпустку, коли захочеш. Велика ймовірність, що виволочки за промахи вдасться уникнути, а виконання громадських доручень вас не торкнеться.

    Однак, дружба з начальником таїть у собі чимало підводних каменів. Ваші стосунки раніше були тільки дружніми, а зараз стали ще й діловими. У вас стало більше спільних тем для обговорення, але друг - це тепер ваш начальник, і не всі ділові питання він захоче обговорювати в приватній обстановці. Це часто призводить до охолодження або припинення колишніх дружніх стосунків.

    Всупереч очікуванням, навантаження на робочому місці може бути більшим, ніж у інших працівників. Вам доведеться «за старою дружбою» виконувати різні прохання і доручення, які не входять до переліку службових обов'язків, від яких будь-який інший співробітник може відмовитися. А вам відмовити буде складніше.

    Дружба з начальником може ускладнити стосунки з колегами. У вашій присутності атмосфера в колективі буде більш напруженою. Звичного, розслабленого «перемивання кісточок» керівництву вже не буде, як і будь-якого невтішного висловлювання про нього і про організацію загалом. Колеги триматимуть язик за зубами, але, можливо, стануть звертатися з особистими проханнями, використовуючи той факт, що ви - «особа, наближена до імператора», запобігливо підлабузнюватися, лицемірити, а можливо, і ненавидіти.

    Найчастіше дружні стосунки з шефом заважають тверезо оцінювати обстановку на роботі. Коли нас щось насторожує, ми схильні думати: «Це ж мій друг. Ну і що, що він грубо поводиться з клієнтами і співробітниками, значить так треба для підтримки дисципліни. Ну і що, що він необов'язковий і непунктуальний - він так зайнятий. Ну і що, що може впевнено брехати партнеру - напевно, він знає, що робить. Затримує зарплату? Ну він же мій друг, він обов'язково заплатить, це тимчасові труднощі». Одна моя подруга, влаштувавшись на роботу до своєї приятельки, не надавала значення подібним моментам. У підсумку офіс перевели в інше місце, а господиня перестала відповідати на дзвінки та листи. Зарплату не виплатили, і дружба закінчилася безповоротно.

    Звичайно, не завжди такі негативні моменти будуть присутні. Є випадки, коли обидві сторони отримують користь. У керівника є надійний співробітник, на якого можна покластися, а у підлеглого - начальник, який ставиться з розумінням і допомагає. Але часто ми не знаємо, кого вважаємо своїм другом. У такій ситуації людина відкриває своє справжнє обличчя, що призводить до розчарувань, добре ще, якщо без матеріальних втрат.

    Як же себе застрахувати від подібного? У відомій приказці сказано: «попереджений - значить, озброєний». Потрібно враховувати всі можливі нюанси і ретельно зважувати. Не зайвим буде отримати думку «зі сторони», від людини, яка знає вас і вашого потенційного шефа. У будь-якому разі, налаштовуйтеся на краще, але не втрачайте пильності.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.