• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • ЄС відмовляє Україні у передачі €5 млрд з прибутку від заморожених російських активів

    Опубликовано: 2024-03-28 13:00:43

    У березні цього року Європейська комісія вирішила використовувати 90% доходів від заморожених російських активів у Європі на закупівлю зброї для України. За даними Єврокомісії, це становить від 2,5 до 3 мільярдів євро щорічно.

    Однак Євросоюз обмежує допомогу Україні до тих доходів, що були накопичені після 15 лютого 2024 року. Таким чином, прибуток у розмірі 5 мільярдів євро, отриманий до цього часу протягом 2022 та 2023 років, залишиться в депозитарії Euroclear у Брюсселі.

    За даними Euroclear, ці кошти призначені для оплати поточних і потенційних судових позовів через війну в Україні. Однак Україна виступає проти такого обмеження. Міністр юстиції Денис Малюська назвав це рішення помилковим.

    Експерти з права відзначають, що арешт прибутку заднім числом був би юридичним "мінним полем", що пояснює, чому пропозиція Єврокомісії не охоплює доходи, отримані в 2022 та 2023 роках.

    Відповідно до угоди, Euroclear має передати Євросоюзу 10% страхової мережі, якщо юридичні ризики не матеріалізуються до 2027 року. Однак це стосується лише страхової мережі, а не 5 мільярдів євро прибутку, отриманого в 2022 та 2023 роках.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.