• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Європейська Рада підтримала Україну: Виділення 50 млрд євро для модернізації та стабільності

    Опубликовано: 2024-02-02 09:00:36

    Європейська Рада оголосила про важливе рішення щодо виділення Україні фінансової підтримки в розмірі 50 мільярдів євро. Це стало можливим завдяки запровадженню нового фінансового інструменту - Ukraine Facility. Ухвалення цього рішення отримало підтримку всіх 27 країн-членів Європейського Союзу, що відображає велику солідарність та визнання необхідності підтримки України.

    Президент Євроради Шарль Мішель підкреслив, що це рішення забезпечить постійне, довгострокове та передбачуване фінансування для України. Він висловив впевненість у тому, що Європейський Союз бере на себе лідерство та відповідальність у наданні допомоги Україні, враховуючи серйозні виклики, перед якими стоїть країна.

    За словами прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля, значна частина виділених коштів буде спрямована до державного бюджету, сприяючи фінансуванню бюджетного дефіциту. Крім того, він підкреслив важливість створення спеціального інвестиційного інструменту, який допоможе зменшити ризики у пріоритетних секторах та залучити додаткові кошти для інвестицій.

    Фінансування в розмірі 50 млрд євро розглядалося в Європейському Союзі протягом кількох місяців і призначене для покриття потреб України на період 2024-2027 років. З них 33 млрд євро - це дешеві позики, а 17 млрд - гранти з бюджету ЄС, спрямовані на забезпечення стабільного фінансування під час війни.

    Хоча раніше угорський прем'єр-міністр Віктор Орбан блокував рішення щодо фінансування, Угорщина пізніше висловила можливість зняття вето, якщо фінансування переглядатиметься щороку. Для уникнення блокування коштів для України, Європейська комісія вирішила надати Угорщині 10 млрд євро із "заморожених" раніше коштів.

    Програма Ukraine Facility передбачає 15 ключових напрямів реформ, спрямованих на модернізацію України та її інтеграцію до Європейського Союзу. Ця програма також підтримує перехід до зеленої, цифрової та інклюзивної економіки, відповідно до стандартів ЄС. Рішення, прийняте Європейською Радою, ще не означає негайне фінансування, але вказує на позитивний сигнал та визнання важливості підтримки України в умовах її важкої ситуації.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.