• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • ВР прийняла рішення продовжити дію воєнного стану та загальної мобілізації на 90 днів

    Опубликовано: 2023-11-09 09:00:23

    8 листопада 2023 року Верховна Рада України прийняла рішення продовжити дію воєнного стану та загальної мобілізації на 90 днів, аж до 14 лютого 2024 року. Ця важлива рішучість була оголошена під час парламентського засідання і має вирішальне значення для забезпечення національної безпеки та оборони України.

    Президент України Володимир Зеленський вніс два законопроекти – № 10211 і № 10212, які стосувалися продовження дії воєнного стану та загальної мобілізації. Обидва закони були схвалені Верховною Радою, з чим зголосилися 329 народних депутатів щодо воєнного стану та 322 щодо продовження загальної мобілізації.

    Це вже дев'яте голосування Верховної Ради щодо введення воєнного стану, як це було розпоряджено під час російсько-українського конфлікту. Попередні введення воєнного стану були запроваджені відповідно до такого графіку:

    з 24 лютого до 25 травня 2022 року;
    з 25 травня до 23 серпня 2022 року;
    з 23 серпня до 21 листопада 2022 року;
    з 21 листопада до 19 лютого 2023 року;
    з 19 лютого до 20 травня 2023 року;
    з 20 травня до 18 серпня 2023 року;
    з 18 серпня до 15 листопада 2023 року.

    Під час дії воєнного стану в Україні влада може застосовувати різні обмеження, які стосуються свободи пересування громадян, іноземців та осіб без громадянства. Комендантську годину вводять у населених пунктах, що передбачає заборону пересуватися без спеціальних документів. Міжнародний рух та виїзд із країни обмежено для військовозобов'язаних чоловіків віком від 18 до 60 років.

    Також важливим аспектом є конфіскація речей на потреби армії, яка вже була проведена в Україні щодо різних компаній, таких як ПАТ "Укрнафта" та ПАТ "Укртатнафта". На додаток до цього, автомобілі, які були конфісковані на митниці, можуть бути передані на потреби фронту.

    Під час воєнного стану, крім обмежень щодо свободи пересування та конфіскації майна, можуть вводитися інші обмеження, такі як заборона на масові заходи та страйки, перевірка документів громадян, заборона на поширення інформації, яка може "дестабілізувати обстановку", особливе регулювання зв'язку та інтернету, а також евакуація людей з небезпечних місць проживання.

    Незважаючи на важливість введеного воєнного стану, важливо враховувати, що під час його дії обмеження прав та свобод громадян не повинні порушувати основні права, які передбачені Конституцією України.

    Після отримання повістки військовозобов'язані зобов'язані прибути до Територіального центру контролю і коригування (ТЦК) для перевірки даних. Важливо зауважити, що місце вручення повісток не регламентоване українським законодавством, і влада має право надсилати повістки військовозобов'язаним незалежно від їхнього місця перебування на військовому обліку.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.