• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Зростання кіберінцидентів в Україні: Статистика за ІІІ квартал 2023 року

    Опубликовано: 2023-10-27 12:00:17

    Україні стикається із значним збільшенням кількості кіберінцидентів у третьому кварталі 2023 року, як свідчать дані оперативного центру реагування на кіберінциденти Державного центру кіберзахисту Держслужби спецзв'язку та захисту інформації. За цей період було зареєстровано та опрацьовано 355 кіберінцидентів, що на 46% більше, ніж протягом попереднього кварталу (квітень-червень).

    Підсумкові дані вказують, що аналізуючи 4 мільярда подій, зібраних за допомогою засобів моніторингу та аналізу, фахівці опрацювали 1,5 мільйона підозрілих подій інформаційної безпеки, а також взяли на обробку 12 тисяч критичних кіберінцидентів.

    Серед виділених сімейств шкідливого програмного забезпечення за цей період переважали такі, як SmokeLoader, Agent Tesla, Formbook, Guloader, StrRAT, RmsRAT та Emotet.

    Цікаво, що фахівці відзначили тренд на зменшення кількості кібератак, що націлені на різні організації в Україні. Ця тенденція спостерігається вже з початку 2023 року.

    У той же час, протягом третього кварталу було зафіксовано 202 кібератаки, ініційовані проросійськими хакерськими групами, що на 26% менше, ніж у попередньому кварталі. Серед найактивніших угруповань, які атакували інформаційні ресурси України, варто виділити "Народную CyberАрмию," BlueNet, NoName057(16), Phoenix та Lira.

    Зазначимо, що 90% кібератак цих груп були спрямовані на різні галузі, такі як фінансовий, урядовий, телекомунікаційний, освітній сектори, а також громадські організації.

    Усього протягом ІІІ кварталу 2023 року аналізувалося 957 фішингових атак, з яких більшість були пов'язані з використанням легітимних сервісів та технологій. До цього, CERT-UA повідомив про значне зростання кіберінцидентів в Україні протягом першого півріччя 2023 року, показавши їхнє збільшення в 2,3 рази порівняно з попереднім періодом. Однак кількість критичних інцидентів зменшилася вп'ятеро за цей час.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.