• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Європарламент визнав необхідність створення Фонду допомоги Україні

    Опубликовано: 2023-10-18 09:00:11

    Європарламент визнав необхідність створення Фонду допомоги Україні на суму 50 мільярдів євро, підтримавши ініціативу Єврокомісії під час голосування 17 жовтня.

    Згідно з повідомленням "Європейської правди", яке цитує пресслужба Європарламенту, 512 депутатів проголосували "за" відповідну пропозицію, 45 висловили "проти", а 63 утрималися.

    Для ухвалення остаточного рішення зараз почнуться переговори парламенту з країнами-членами ЄС, як тільки Рада ЄС узгодить спільну позицію.

    Основною ініціативою є створення нового інструменту під назвою Ukraine Facility, який передбачає виділення 50 мільярдів євро на період з 2024 по 2027 рік у вигляді грантів та позик для підтримки відновлення, реконструкції та модернізації України. Цю ініціативу запропонувала Єврокомісія в червні 2023 року.

    Однією з основних вимог європейських депутатів є використання заморожених російських активів для фінансування відновлення України. Крім того, вони прагнуть запровадження заходів запобігання корупції, шахрайства та інших порушень під час використання європейських коштів в Україні. Серед інших вимог є та, щоб підтримку не отримували компанії з олігархічним впливом.

    Під час обговорення в комітетах до проекту були внесені зміни з метою забезпечення більшої прозорості. Нова програма передбачає створення окремого веб-сайту, на якому будуть опубліковані відомості про кошти, виділені Україні для конкретних проектів, а також про заходи, які Україна вжила для отримання цієї допомоги. Заплановано, що інформація про внески від третіх країн та міжнародних організацій також буде загальнодоступною.

    Програма Ukraine Facility є частиною перегляду довгострокового бюджету ЄС у зв'язку із низкою кризових подій, які сталися після 2021 року. Євродепутати вважають, що важливо затвердити цей інструмент якнайшвидше під час загального перегляду бюджету для забезпечення стійкого джерела фінансування на підтримку України до кінця поточного календарного року. Планується включити цей фонд до річного бюджету ЄС на 2024 рік, перемовини про який заплановано на листопад.

    За даними ЗМІ, Угорщина прагне розділити цей пакет підтримки для України і запропонувала початково схвалити лише 25 мільярдів євро.

    Ukraine Facility призначений замінити двосторонню підтримку, яку зараз надає ЄС через Інструмент сусідства, розвитку та міжнародного співробітництва "Глобальна Європа" (NDICI) та програму MFA+ на суму 18 мільярдів євро, чинність якої закінчується наприкінці 2023 року.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.