• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Україна готова до гібридного трибуналу для РФ

    Опубликовано: 2023-08-24 12:00:30

    Українська влада вирішила піти на компроміс та погодилася з гібридним форматом трибуналу для розгляду російської агресії, проте з однією важливою умовою. Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на заступника голови Офісу Президента України Андрія Смирнова.

    На конференції щодо створення спеціалізованого трибуналу, яка відбулася 21 серпня у Києві, Андрій Смирнов висловив готовність України до зміни формату трибуналу.

    Спочатку Україна пропонувала створення міжнародного спеціалізованого суду для обговорення лише одного питання - російської агресії проти України. Такий фокус мав спростити роботу трибуналу та створити прецедент, коли міжнародна спільнота об'єднується для покарання порушника міжнародного права.

    Але на практиці виявилося, що світові лідери не виявили інтересу в покаранні Російської Федерації, яка є постійним членом Ради безпеки ООН. Причини цього важко коментувати, але це стосується геополітичних інтересів держав.

    Андрій Смирнов пояснив, що українська модель спеціалізованого суду не вдалася через опозицію декількох західних країн, включаючи Сполучені Штати. Ці країни переживають страх, що аналогічний прецедент може використовуватися проти них, оскільки вони також ведуть військові кампанії за кордоном.

    Україна залишає за собою право створення інтернаціоналізованого або гібридного трибуналу, як цього вимагають деякі країни, зокрема США. Проте основною умовою Києва є відмова від української судової системи, яку пропонували з самого початку.

    Новостворений гібридний трибунал буде діяти в Гаазі згідно з нідерландським законодавством. Гаага є зручним місцем, оскільки там вже існують інші міжнародні суди, а також діє реєстр злочинів Росії, де будуть зібрані докази російської агресії. Крім того, у Гаазі вже був досвід проведення суду щодо збиття рейсу MH17.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.