• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Україна отримала 5,3 мільярда доларів грантів та пільгового фінансування в липні

    Опубликовано: 2023-08-02 09:00:28

    В липні 2023 року до державного бюджету України надійшло 5,3 мільярда доларів зовнішнього фінансування. Грантові кошти, які надаються на безповоротних умовах, становлять близько 25% від загального обсягу фінансової допомоги. Про це повідомило Міністерство фінансів України.

    Серед донорів у липні 2023 року були:

    Європейський Союз, який надав пільгове фінансування на суму 1,67 мільярда доларів;
    Японія, що також надала пільгове фінансування у розмірі 1,5 мільярда доларів;
    США, що спрямували 1,25 мільярда доларів у вигляді гранту;
    Міжнародний валютний фонд, який надав пільгове фінансування на суму близько 890 мільйонів доларів.
    Потрібно зазначити, що грантові кошти від Європейського Союзу представляють шостий транш у рамках макрофінансової допомоги (МФД) на 2023 рік. Загальний обсяг фінансування за програмою МФД становить 18 мільярдів євро, з яких Україна уже отримала 10,5 мільярда євро. Макрофінансова допомога надається на надзвичайно пільгових умовах для України, і термін погашення кредиту становить 35 років, а відсотки та інші платежі за обслуговування боргу компенсують країни ЄС.

    Пільгове фінансування під гарантію уряду Японії було залучено через Трастовий фонд Світового банку ADVANCE Ukraine. А грант від США став частиною п'ятого додаткового фінансування в рамках проєкту Світового банку під назвою "Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні" (PEACE in Ukraine).

    Крім того, Україна отримала кошти від Міжнародного валютного фонду після успішного першого перегляду програми в рамках Механізму розширеного фінансування (Extended Fund Facility — EFF). Загальний фінансування, що може бути отримане за чотирирічною Програмою EFF, складає 15,6 мільярда доларів (11,6 мільярда СПЗ).

    Залучена міжнародна допомога буде спрямована на фінансування пріоритетних соціальних видатків держбюджету, зокрема, на забезпечення оплати праці працівників секторів освіти та охорони здоров'я, гуманітарні потреби, а також забезпечення соціального захисту населення.

    Наразі за сім місяців 2023 року Міністерство фінансів України залучило понад 28 мільярдів доларів зовнішнього фінансування на нагальні потреби держбюджету.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.