• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Як навчити дитину тримати слово

    Опубликовано: 2023-07-24 10:28:21

    Чи часто ви з таким стикалися, коли домовилися з дитиною, що він що-небудь зробить або, навпаки, більше не буде робити, а потім всупереч всім очікуванням вона поводиться так, як ніби цієї домовленості ніколи й не існувало.

    Ви турбуєтеся, ображаєтеся, починаєте лаятися: «Чому ти знову це зробив? Ми ж вже обговорювали …»

    Дитина теж засмучується, що підвела вас. Обіцяє, що більше так робити не буде. Вона виглядає неймовірно переконливою, але наступного разу все повторюється.

    Виникає питання, чому так відбувається і чи можна з цим щось робити?

    Існує спокуса розглядати дитину, як «недо … дорослого», як ніби відмінності між нею і дорослими кількісні (наприклад, менше досвіду, менше розвинена пам’ять, менше обсяг уваги). Але психічно дорослі та діти сильно відрізняються якісно. Дитина сприймає світ іншим мозком. Її сприйняття і мислення працюють по-іншому.
    ПОДИВИМОСЯ НА СИТУАЦІЮ ОЧИМА ДИТИНИ

     Сцена 1

    Мама попросила, наприклад, прибрати речі в кімнаті перед її приходом. Дитина погоджується і говорить щось на кшталт «угу …». Але чи означає це «угу …», що дитина особистісно прийняла завдання і реально збирається його виконати згідно з домовленостями?
    Сцена 2

    Дитина згадує, що через годину подруга мами відведе її в музичну школу або до репетитора, або ще куди-небудь, а у нього все ще не виконано домашнє завдання (!). Або, можливо, дитина обіцяла хлопцям, що вийде зіграти у футбол проти сусіднього двору. Він відчуває відповідальність перед командою і біжить стрімголов по першому дзвінку.
    Сцена 3

    Чи прибрані речі в кімнаті до призначеного терміну? Скоріш за все — ні. Просто тому, що раніше існували наміри і внутрішні дитячі повинності просто «не дозволили» дитині цього зробити.
    Сцена 4

    Мама злиться, а, з іншого боку, щиро лякається, що дитина не може виконати навіть найпростіших зобов’язань. Сама дитина засмучена, що мама нею незадоволена і дуже хоче в майбутньому стати краще (але, швидше за все, поведеться також в аналогічних ситуаціях).
    ЯКБИ…

    Якби самосвідомість і відповідно поведінка дитини були більш «дорослими», замість «угу, я все зроблю …» дитина дала б ту відповідь, яка відбила би його реальні наміри і цілісне розуміння ситуації. Наприклад, дитина помітила б, що вона зможе виконати обіцянку тільки в одному випадку, якщо прибере речі прямо зараз. Або виявила, що, якщо вона виконає прохання, то вже ніяк не встигне із завданням.
    Уявіть, ви б почули відповідь: «Мама, я не зможу, бо якщо займуся прибиранням зараз, то я не встигну із завданням».
    Така відповідь вимагає достатньої хорошою рефлексії (усвідомлення себе) і сміливості (адже у відповідь можна почути справедливе «ти як смієш так мені відповідати, адже я стільки всього для тебе роблю!»). Наочним доказом низької рефлексії дітей є те, що вони дуже легко, рухомі щирим прагненням догодити батькам, дають обіцянки, які принципово неможливо виконати і які часто починаються зі слів «я завжди …» або «я більше ніколи …» та інші.
    Когнітивно і емоційно набагато простіше сказати «угу», а потім не зробити, якщо «не вийде». Це більш ранній і архаїчний спосіб поведінки в конфліктній ситуації «я не хочу, але потрібно» (коли батько просить про те, що для самої дитини не є пріоритетом). І поки дитина не освоїть новий спосіб поводитися в подібних ситуаціях, вона буде користуватися цим, а низка сварок і взаємних образ продовжиться.
    Як і чому можна навчитися дитині?

    Дитину можна навчити тому, щоб він відповідально ставився до того, що говорить і тримала своє слово. Тобто лаяти дитину не за те, що «він сьогодні не прибрав речі», а за те, що він обіцяв і не зробив. Тоді дитина почне вчитися давати обіцянки і запитувати себе: «чи зможу я зробити це», «як мені цього досягти», «в чому сенс тих, чи інших вчинків».
    Це важливо для психічного розвитку в цілому, не тільки для поліпшення відносин між дитиною та батьками. Це перший крок до того, щоб навчитися керувати своїм життям, а не просто реагувати на події навколо.

    roditeli.ua

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.