• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Дитяча агресія: що робити

    Опубликовано: 2023-07-09 16:18:43

    Багато батьків скаржаться, що їхні діти іноді занадто агресивні, можуть вдарити іншу дитину, і розводять руками в пошуках підстав такої поведінки своєї дитини.

    В чому ж криються причини появи агресії у дітей та як допомогти впоратися з цим явищем?

    Насамперед, перші прояви агресивної поведінки спостерігаються приблизно у 2-річному віці, в період формування емоційно-вольової сфери, коли малюк заявляє про своє «Я» та свої бажання, тим самим випробовуючи «на міцність» батьків та всіх навколо. Часто дитяча агресія є наслідком агресії чи насильства в сім’ї, спробою привернути до себе увагу, коли заклопотані батьки не приділяють достатньо часу дитині чи взагалі її ігнорують. Дитина, якій в сім’ї дісталася роль «жертви», намагатиметься самоствердитися за рахунок інших, тому не виняток відбирання іграшок, образи чи бійки інших дітей.


    Оскільки в дітей не сформовані поняття категорій моралі – добро і зло, намагайтеся пояснити їй з врахуванням вікових особливостей, наслідки агресивної поведінки, що вона зробила боляче іншому, вона засмутила батьків, що варто попросити вибачення. Якщо ж Ваш малюк чинить опір і не хоче Вас слухати, заберіть його додому і детально все поясніть. Ні в якому разі не кричіть дитину і не ображайте її гідність.


    Навчіть малюка висловлювати свої почуття і емоції: що йому не сподобалося, чому він не поділився іграшкою і т.д. Для цього – ви також повинні озвучувати своє почуття чи незадоволення певними діями. Перш ніж засуджувати поведінку дитину, уважно її вислухайте та дайте можливість пояснити, чому вона так вчинила.
    Наголосіть, що можна виражати злість іншими способами – сказати про це, порвати папір, намалювати, що не сподобалося.
    Головне – навчіться не лише слухати, але і чути свою дитину. Навчіть її просити вибачення, співчувати і пробачати інших!

    roditeli.ua

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.