• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Похвала, як спосіб виховання

    Опубликовано: 2023-06-11 16:08:18

    Похвала на перший погляд не несе за собою особливої небезпеки і їй немає місця в ряду негативних способів «виховання». Ймовірно, що шкода, заподіяна дитиною в результаті покарання і критики, може бути більшою. Проте, слід пам’ятати, що у похвали є багато спільного з критикою — це оцінка. І у випадку з похвалою позитивна оцінка.

    Що транслює батько дитині, використовуючи похвалу, як спосіб «виховання»? Що відбувається з дитиною, коли батько часто хвалить її? Дитина починає залежати від оцінок оточуючих. Вона намагається відзначати очікування інших і намагається їм відповідати. Сама вона при цьому не знає, чого хоче і що вдає із себе. Нерідко відчуває страх, що може розчарувати близьких, які так пишаються нею. Будь-яка поразка і неуспіх викликає страх втрати доброго ставлення близьких.

    Страх робити помилки ускладнює можливість пробувати щось нове, вчитися. Формуються нарцистичні або істеричні риси характеру з постійним прагненням сподобатися оточуючим. Формується страх розчарувати того, хто похвалив одного разу.

    Також можливі інші варіанти, коли дитина відмовляється від дій, які можуть проходити оцінку і не робить зовсім нічого. Розуміючи, що не може отримати похвали вона не доробляє до кінця справи, пасивно чинить опір досягненням, навмисно або пасивно саботує, «затуляється» хворобоми (що звільняє від очікувань близьких). Чим можна замінити похвалу? Цікавитися, розпитувати і дозволяти оцінювати дитині свої вчинки і дії самостійно. Говорити про свої почуття і переживання у відповідь на вчинки і дії дитини.

    roditeli.ua

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.