• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Розвиток мовлення дитини: як малюк навчається говорити

    Опубликовано: 2023-06-09 20:54:32

    Що необхідно зробити нам, дорослим, щоб наше чадо вчилося добре і правильно говорити? Як направити розвиток мовлення дитини в правильне русло? Важливим етапом у розвитку дитини, в пізнанні їм навколишнього світу є спілкування з дорослими — з членами сім’ї, в дитячому саду. Якщо всі ці незамінні складові будуть «працювати» в комплексі, мова і мислення  дитини будуть стрімко розвиватися.

    З дворічного віку у дитини тільки починається розвиток усного мовлення, а письмо і читання розвивається вже в шкільні роки.

    Починаючи з одного року і до трьох років — починається вирішальний етап у розвитку мови у дітей. Саме в цьому віці дитина пізнає звуки мови, слухає і запам’ятовує слова. На сьогоднішній день дуже часто, і як би плачевно це не звучало, але засоби масової інформації замінюють спілкування дорослого з дитиною. Не допускайте цієї помилки сучасності! Ніяка, навіть дуже хороша телепередача, не замінить вплив мови батьків, дорослих на розвиток і мислення малюка.

    Розвиток мовлення дитини проходить в кілька періодів:

    Перший період розвитку мовлення дітей, коли малюк ще не вміє говорити, та й часто не розуміє вашої мови і оточуючих його дорослих. Саме на цьому етапі створюються умови, що забезпечують оволодіння мовою дитиною в подальшому.

    Другий період розвитку мовлення дітей, коли дитя починає розуміти прості слова і пропозиції дорослих, починає вимовляти перші прості слова.

    Третій період  розвитку мовлення дітей, коли малюк починає самостійно будувати нескладні словосполучення, з’єднує їх в прості речення, а потім і в текст. Якщо ви помітили порушення мови у своєї дитини, обов’язково зверніться до логопеда. Він з’ясує причини відставання і проконсультує вас, як в подальшому займатися з дитиною для виправлення цих порушень.

    Погодьтеся, як це здорово, почути від своєї дитини перші слова, вперше поговорити і отримати більш-менш розгорнуті відповіді на свої питання, вислухати питання сина чи доньки … Спілкування — ключ не тільки до розвитку мовлення у дитини, а й пряма дорога до взаєморозуміння! Щоб полегшити цю доріжку, скористайтеся простими порадами «Простору Унікальних Мам», які допоможуть:

    1. Говорити зі своїм малюком потрібно зрозумілою для нього мовою — просто. Дитині в ранньому (з 1 до 3 років) віці ще непросто розуміти складні мовні звороти. До старшого дошкільного віку (5-7 років) вже необхідно постійно ускладнювати свою мову для того, щоб дитина постійно удосконалював і мова і мислення.

    2. Ніколи не ставте складні і незрозумілі дітям питання: вони повинні бути такими, щоб дитина їх розумів і змогла на них відповісти. Слідкуйте не тільки за своєю мовою, а й за мовою всіх членів сім’ї для того, щоб дитина завжди чула правильну мову.

    3. При розмові з дітьми дошкільного віку не повинно бути ніяких підтекстів (вони їх просто не розуміють), і без усяких натяків, в яких вживаються незрозумілі для дітей вираження. Вчені стверджують, що діти розпізнають той же сарказм дорослої людини лише до восьми років.

    4. Слідкуйте за своєю мовою! Не вживайте слова-паразити — це неприпустимо при спілкуванні з дитиною.

    Пишатися своїм чадом — мрія всіх батьків, тому приділіть час і говоріть, говоріть   зі своїм малюком, і повірте — на знак подяки ви почуєте дуже багато приємних і добрих слів з дитячих вуст!

    roditeli.ua

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.