• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Міністр оборони Китаю розкритикував США на форумі в Сінгапурі і говорив про мир в Україні

    Опубликовано: 2023-06-06 15:30:18

    Новий міністр оборони Китаю Лі Шанфу у неділю, 4 червня, виступив на безпековому форумі "Діалоги Шангрі-Ла" в Сінгапурі з першою публічною заявою для міжнародної аудиторії. У ній він говорив про США, Тайвань, Україну, повідомляють Reuters і South China Morning Post.

    Лі сказав, що конфлікт зі США став би катастрофою і запевнив, що Китай прагне діалогу, а не конфронтації.

    "Китай і США мають різні системи й відрізняються у багатьох інших відношеннях. Але це не має стати на заваді пошуку точок дотику та спільних інтересів для розвитку двосторонніх зв'язків і поглиблення співпраці. Немає жодного сумніву, що серйозний конфлікт або протистояння між Китаєм і США стали б нестерпною катастрофою для світу", – сказав він.

    Але в іншій частині промови Лі прозоро натякнув, що у Китаю є претензії до США.

    За його словами, "певні країни" хочуть нав'язувати іншим свої правила. "Їхній так званий міжнародний порядок, заснований на правилах, ніколи не говорить, що це за правила і хто створив ці правила", – сказав Лі.

    "Він практикує винятковість і подвійні стандарти, служить тільки певним інтересам та використовує правила невеликої кількості країн", – додав міністр.

    Міністр оборони Китаю сказав також, що "велика країна має поводитися відповідно, а не провокувати протистояння між блоками заради власних інтересів".

    Говорячи про Тайвань, китайський міністр повторив офіційну позицію Пекіну: острів входить до сфери інтересів Китаю та є його внутрішньою проблемою. "Тайвань – це китайський Тайвань, і як розв'язати тайваньське питання – це справа китайців", – сказав він.

    Китай розглядає взяття Тайваню під контроль як питання "національного відродження" і не виключає жодних сценаріїв, зокрема й силовий. "Якщо хтось спробує відокремити Тайвань від Китаю, китайські військові не вагатимуться ні секунди", – сказав він.

    Під час свого виступу Лі коротко прокоментував російсько-українську війну.

    Андрій Водяний

    ЛIГАБiзнесIнформ

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.