• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Дитяча безпека вдома

    Опубликовано: 2023-05-31 10:08:58

    Діти – найважливіше, що є у нашому житті. Тому їхня безпека на першому місці для батьків. Навіть самим розважливим батькам, буває, уявляються моторошні картини загрозливих ситуацій, що можуть підстерігати їх малюків. Можливо, наступні правила і рекомендації, описані далі, здадуться звичайними та зрозумілими, проте іноді від них залежить здоров’я, або й життя дитини.

    Скільки батьків – стільки поглядів на опіку над своїми чадами. Дехто вважає, що малюку ліпше на своєму досвіді (падіння, рани, опіки) вивчити основи безпечної поведінки, запам’ятавши ці ситуації на все життя. Хтось, навпаки, надмірно опікує, ледь не до зрілого віку. Такі відношення однаково небезпечні. В першому випадку така опіка може призвести до травматизму, який міг би не статися. А в другому – робить дитину безпорадною перед можливою небезпекою, не здатною правильно зреагувати та захиститись. Виникає наступне питання: «Як знайти золоту середину і навчити малюка такої необхідної обережності?».

    Необхідно постійно розмовляти на тему безпеки, де б ви не перебували. Це може бути на природі, в гостях, у транспорті, вдома, й при цьому використовувати відповідні обставини та історії з життя. Й обов’язково запитувати дитину, аби переконатись, що вона вірно запам’ятала і зрозуміла. Важливо не залякувати, а надати правдиву та ясну інформацію, пояснюючи ту чи іншу ситуацію. Діти можуть забувати ті правила, тому потрібно іноді нагадувати та повторно пояснювати, щоб вони не зробили всяких дурниць та знали як себе поводити в непередбачуваних ситуаціях, що можуть статися в квартирі чи будинку (витік газу, коротке замикання, пожежа і т.п.).

    Потрібно пам’ятати, якщо у квартирі або будинку є якісь конструкції, що можуть звалитися на малюка, чи він може перевернути на себе, необхідно їх прибрати або закріпити, щоб уникнути травматизму. Теж саме стосується шнурів від побутової техніки. Не забуваємо про ванну кімнату, де може знаходитись слизький килимок, прибираємо або заміняємо його на інший, який фіксується. Та ніяких шпінгалетів і замків, аби дитина ненароком або з пустощів, не закрила себе в приміщенні.  Що стосується ящиків в шафах чи тумбах, краще придбати та встановити спеціальні фіксатори, що не дозволять дітям витягти ящик і покалічитись. Це стосується і дверей, краще поставити на них відповідні фіксатори, що унеможливить травматизм, поки дитина не навчиться належним чином їх відкривати та закривати.

    Щодо електрики, обов’язково розповідайте дітям про призначення та будову розеток. Постійно нагадуйте та пояснюйте, що небезпечно пхати в розетку різні предмети, тим більше металеві. Тому краще придбати й скористатися спеціальними заглушками, але старших діток обов’язково вчити правилам користування електроприладами, що є ефективніше, ніж заборона чи сварка.

    Усім відомо, що ліки, побутова хімія та багато інших небезпечно отруйних речовин повинні зберігатися в недоступних для дітей місцях. Знаючи це, все одно, кількість нещасних випадків отруєння дітей досить висока. Часто, малюки спокушаються на запах чи яскравий вигляд обгортки або баночки й куштують вміст, або ж помилково, сплутавши зі знайомими продуктами (особливо тоді, коли батьки зберігають ліки або побутову хімію в різних місткостях з-під харчових продуктів). І просто зачинити або сховати небезпечні речовини мало. Тому, як і в інших випадках, треба показувати дітям небезпечну хімію, розказувати про її призначення, й звернути увагу на те, що такі речовини дуже отруйні, і користуватися ними потрібно тільки в рукавичках (бо вони завдають шкоду просто потрапивши на шкіру). При появі в домі будь-яких нових небезпечних «продуктів» обов’язково розповідайте про них, та про можливі наслідки їх вживання.

    Безпека діток в першу чергу залежить від батьків. Не забувайте, що вони беруть приклад з дорослих. І саме тому потрібно показувати правильний приклад й розмірковано приймати рішення, аби передбачити та запобігти вчинки дитини. І, на кінець, побільше Вам розуміння, терпіння та любові!

    Киналь Наталія – адміністратор СЦ «Азбука для родителей»

    roditeli.ua

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.