• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Як підібрати «ключик» до дитини: види дитячого темпераменту

    Опубликовано: 2023-05-22 16:28:59

    Ми часто чуємо про те, що всі діти особливі, і потрібно навчитися чути і розуміти малюка. Але наскільки легше нам буде допомогти дитині, якщо ми дійсно розуміємо його потреби?

    Малюки грають на дитячому майданчику. Один верховодить однолітками, інший стоїть осторонь, а третій — весь в собі. Відомий американський психолог Джон Грей виділяє чотири основних види дитячого темпераменту: сенситивний, активний, реактивний і сприйнятливий. Звичайно, в кожній дитині неодмінно присутні якості і інших типів темпераменту, але все ж властивості одного з них обов’язково будуть превалювати. Згодом темпераменти природним чином досягають свого розквіту і трансформуються. На що звернути увагу?

    Сенситивний малюк
    Часто скаржиться, так як його делікатна натура потребує того, щоб ділитися своїми переживаннями. Необхідно обов’язково поспівчувати таким дітям, інакше власні проблеми в їх очах придбають ще більших масштабів. Головне — не намагайтеся розвеселити сенситивного малюка, так як це майже напевно призведе до зворотного результату: він тільки ще більше зосередиться на негативі.

    Все що потрібно зробити батькам — це просто вислухати дитину. Добре показати такій дитині, що не тільки з ним трапляються неприємності. Наприклад, якщо ваш син скаржиться, що в садку йому було нудно, ви можете сказати, що і у вас сьогодні на роботі був жахливо нудний і виснажливий день — довелося розбирати цілий стос нецікавих паперів.

    Покажіть малюкові, що ви бачите і добре знаєте його почуття. Для цього підійдуть фрази на кшталт: «Я розумію, що ти засмутився, але спочатку нам потрібно зробити домашнє завдання, а потім вже пограємо».

    Врахуйте, що сенситивним дітям потрібен час, щоб впоратися зі своїм пригніченим настроем. Дайте йому цей час, а після того, як самопочуття малюка покращиться, не варто відразу ж повертатися до засмутившої його проблеми. Для сенситивного темпераменту такі зміни настрою цілком природні.

    Дитині потрібно ваше розуміння і співчуття. Будьте делікатні і більше заохочуйте такого малюка

    Чим допомогти? Сенситивній дитині потрібно багато уваги. Йому необхідна допомога в надбанні нових знайомств. Допоможіть малюкові познайомитися з іншими дітьми і завести друзів серед однолітків.

    Як заохотити? Щоб заохотити сенситивного малюка, зверніть увагу на його почуття: підкресліть, як весело йому буде займатися цікавою справою. Висловіть співчуття, якщо йому належить нудне заняття.

    Розвиток темпераменту. Отримуючи підтримку від дорослих, сенситивні діти стають більш життєрадісними і невимушеними. У них з’являється все більше якостей людини реактивного темпераменту.

    Активний малюк
    Його набагато менше турбує реакція на події, що відбуваються, зате дуже цікава власна здатність впливати на навколишній світ. Прагне діяти і домагатися результатів.

    Активні діти з легкістю йдуть на взаємодію, коли їм надається план дій. Наприклад, план може бути таким: «Спочатку ти гойдаєшся на гойдалках п’ять хвилин, а потім стільки ж твій братик. Після брата ти знову можеш зайняти гойдалки на свої п’ять хвилин ».

    Віддає перевагу завжди перебувати в центрі уваги, бути в усьому першим. Йому важливо знати, що в нього вірять, тоді він проявить свої кращі лідерські якості. А ось бездіяльність така дитина переносить досить важко. Якщо необхідно провести багато часу в очікуванні, придумайте для нього якесь завдання або гру. Навіть навчаються активні діти набагато легше у взаємодії з іншими людьми. Врахуйте, що за допомогою дій і помилок активні діти пізнають себе, тому з ними часто трапляються різні історії.

    Ефективний ваш власний приклад. Скажіть: «Я бачу, що ти граєш з новими іграшками і не хочеш прибирати старі. Давай приберемо разом. Дивись, як у мене виходить! А у тебе?».

    Йому потрібно, щоб близькі прощали його помилки. Якщо відчує ваше несхвалення, то стане скритним.

    Чим допомогти? Позитивно діють заняття індивідуальним або командним видом спорту під наглядом досвідченого і мудрого тренера. Малюкові потрібні рамки!

    Як заохотити? Щоб заохотити активного дитини, зробіть акцент на дії: після того, як він виконає ваше прохання, він зможе присвятити час улюбленим активних ігор і занять.

    Розвиток темпераменту. Згодом дітки стають більш схильними допомагати іншим.

    Реактивна дитина
    Доброзичлива і товариська. Намагається все випробувати на собі. Саме по власних реакцій такі діти пізнають себе. Через любов до змін реактивній дитині важко зосередитися на чомусь одному. Тому вона часто кидає якусь справу, так і не довівши його до кінця. Пропонуйте йому міняти види діяльності. Марно читати велику нотацію на тему, що він повинен зробити. Ваша дитина тут же забуде всі вказівки дорослих, і не здумайте соромити його за це. Потрібно просто перемкнути його на щось нове. Для реактивного дитини хаос є неодмінною умовою процесу навчання.

    Щоб впоратися з опором реактивного дитини, спочатку постарайтеся його встановлена, запросіть малюка до співпраці: «А давай ми зараз …».

    Можна звинуватити його в поверховості. Але якщо він захопиться, то буде займатися всерйоз

    Чим допомогти? Реактивна дитина потребує різноманітної діяльності і враження. Більше ходіть з ним в парки, музеї, на виставки, в походи, займайтеся спортом, дивіться кіно і мультфільми.

    Як заохотити? Щоб мотивувати реактивну дитину, зверніть увагу на естетичне задоволення, яке він випробує, займаючись тією чи іншою справою: милуючись чимось гарним, насолоджуючись музикою.

    Розвиток темпераменту. Реактивні діти життєрадісні і непостійні. Знайшовши справу до душі, стають більш дисциплінованими, у них з’являються риси чутливого темпераменту.

    Сприйнятливий малюк
    Хочуть знати, що станеться в наступний момент, адже їм так цікаво, як протікає життя. Таким дітям важливо, щоб все було передбачувано. Тому все повинно йти за розкладом. Сприйнятливим дітям потрібен час, щоб зайнятися новою справою, тому не можна їх підганяти. Щоб спонукати їх до дії, використовуйте фрази, типу: «А зараз прийшов час зробити те-то». Або: «А тепер ми з тобою збираємося зайнятися …».

    Щоб пробудити інтерес в сприйнятливій дитині до якого-небудь дії або справі, дозвольте малюкові спочатку просто поспостерігати за тим, що відбувається. Вони люблять стежити за грою інших хлопців, не намагаючись взяти в ній участь. Не треба силою втягувати своє чадо в загальну діяльність. Повірте, в цей момент ваша дитина зовсім не відчуває себе в стороні від того, що відбувається.

    Йому важливо жити за розкладом. Включається в гру, поспостерігавши і зрозумівши її правила. Не квапте його!

    Чим допомогти? Сприйнятливій дитині необхідний постійний режим дня. Разом з малюком складіть розклад і намагайтеся максимально його дотримуватися.

    Як заохотити? Щоб заохотити чутливу дитину, кажіть про час: якщо він зробить зараз щось потрібне, але не дуже захоплююче, то пізніше у нього залишиться багато часу для улюбленоїі цікавої справи.

    Розвиток темпераменту. Чутливі діти поступливі і легко йдуть на контакт. Відчувають себе спокійніше, коли все йде за планом. Для них важливий зрозумілий їм порядок дій. Згодом при вашій підтримці у них з’являється все більше рис активного темпераменту.

    roditeli.ua

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.