• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Тепловізор: типи та види

    Опубликовано: 2023-04-13 16:10:51

    Тепловізор - це оптико-електронний пристрій, що дозволяє візуалізувати розподілення температури на тому чи іншому об'єкті, поверхні.

    Людина неозброєним оком неспроможна побачити температурний потік. Тепловізійний прилад перетворює інфрачервоний сигнал на картинку за допомогою оптичних та електронних елементів. Зображення передається на дисплей у вигляді різнокольорових зон, кожна з яких показує температуру в тій чи іншій частині досліджуваної області. Чим тепліше відтінок - тим вища температура.

    Види та конструктивні особливості

    Залежно від особливостей використання, моделі можна розділити на:

    1. Побутові. Найпростіший варіант із нескладною конструкцією. Такий прилад відрізняється невеликими габаритами, його можна підключати до планшетів та телефонів для виведення зображення.
    2. Мисливські. Оснащені далекоміром для більшої ефективності спостереження.
    3. Медичні. Використовуються у сфері охорони здоров'я для діагностики пухлин та інших захворювань.
    4. Будівничі. Допомагають визначити джерело втрати тепла у будинках.
    5. Промислові. Застосовуються для контролю температури в технічному устаткуванні.
    6. Військові. Допомагають виявляти дислокацію ворога та покращувати координацію при поганій видимості та темній порі доби.

    Виходячи з того, в якій сфері використовується тепловізор, він може бути мобільним чи стаціонарним. Наприклад, менш габаритні переносні моделі призначені для полювання та військової справи, а в промисловості будуть доречними великі прилади, які встановлюються на різне обладнання.

    На зручність використання впливає форм-фактор: моделі можуть бути оснащені ручкою або мати вигляд відеокамери, бути монокулярними або бінокулярними, призначеними для носіння на голові чи у руках.

    З чого складається тепловізор?

    Основу конструкції тепловізійного приладу становлять матриця та об'єктив. Варто зазначити, що у виробництві останнього не використовується скло, оскільки воно не пропускає потік інфрачервоного випромінювання. Лінзи об'єктива роблять із дорогих та рідкісних матеріалів, що значно впливає на вартість пристрою.

    Стандартний тепловізор складається з:

    • корпуса з елементами управління;
    • об'єктива, оснащеного кришкою та кільцем фокусування;
    • матриці (датчика);
    • екрану;
    • програмного забезпечення;
    • вбудованої пам'яті;
    • системи охолодження (присутня у моделях з високою чутливістю).

    У деяких приладах передбачені додаткові функції: лазерна указка, підсвічування екрана, цифрове масштабування, синхронізація з комп'ютером для передачі даних.

    Наскільки ефективно працюватиме тепловізор, визначається і ступенем його захисту. Корпус не повинен бути чутливим до зовнішніх впливів, таких як потрапляння пилу, бруду чи вологи. Безпека приладу реалізується за міжнародним стандартом та позначається літерами IP, а також двома цифрами. Перша показує рівень захищеності від сторонніх речовин (0-6), друга позначає вологостійкість (0-9).

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.