• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • На сьогодні є три моделі трибуналу за злочини агресії росії проти України - голова комітету

    Опубликовано: 2023-02-24 18:00:25

    Вище військово-політичне керівництво росії має бути притягнене до відповідальності за злочини агресії проти України. На сьогодні є три моделі, запропоновані міжнародними партнерами, щодо створення спеціального трибуналу проти рф, повідомив під час брифінгу голова парламентського комітету з питань правової політики Денис Маслов, передає кореспондент УНН.

    Цитата

    "Такі особи як (президент рф володимир - ред.) путін, (глава мзс рф сергій - ред.) лавров, (глава міноборони рф сергій - ред.) шойгу та інші мають понести відповідальність. На сьогодні, на жаль, в частині злочину агресії жодне правосуддя не виявилося ефективним і неспроможне притягнути за злочини агресії цих осіб.

    Тому Україною ще на початку повномасштабної агресії було запропоновано створити спеціальний трибунал саме за злочини агресії проти України. Той трибунал, який має посадити на лавку підсудних усіх дійових осіб - вище військово-політичне керівництво рф", - резюмував Маслов.

    За його словами, Президент України Володимир Зеленський, дипломатичні представники, а також  робоча група з питань створення спеціального міжнародного трибуналу за злочини агресії рф, що була створена весною 2022 року, предметно займаються цим питанням.

    "Якщо ще у першій половині літа багато хто з міжнародних експертів, політиків не вірив у можливість створення такого трибуналу, то на сьогодні вже 25 країн приєдналися до так званої Координаційної групи, яка предметно опрацьовує модель створення трибуналу. Україна запропонувала світові своє бачення, вийшла з активною позицією, - проєктом статуту цього трибуналу, моделлю його роботи", - повідомив Маслов.

    Він розповів, що на сьогодні міжнародними партнерами, зокрема Європейською Радою, запропоновані три моделі трибуналу.

    Одна з них полягає у тому, щоб створити спецтрибунал за рішенням Генасамблеї ООН, де Генеральний секретар ООН на підставі резолюції може підписати Договір з Україною про створення такого трибуналу.

    Друга модель - багатосторонній міжнародний договір, який буде відкритий для підписання багатьом країнам, які "поділяють цінності та вірять, що світові безпека і порядок не можуть існувати без притягнення до відповідальності кремлівських злочинців".

    Третьою моделлю, зазначив Маслов, є модель гібридного трибуналу, коли в національній судовій системі України створюється суд з окремими повноваженнями, до якого входять міжнародні судді, які "слідкуватимуть за дотриманням правил справедливості, всестороннього розгляду", і які зможуть розглянути питання відповідальності за злочини агресії росії проти України.

    "Ми висловили свої певні занепокоєння щодо того, що національний суд на сьогодні не може не зважати на імунітет, який мають путін та шойгу, бо національні суди не можуть притягати до відповідальності вищих посадових осіб іншої країни. Ми не хочемо відходити від тієї позиції, що і путін, і шойгу, і їх вище військово-політичне керівництво здійснило злочин проти України, і що вони мають понести відповідальність. Тому ми вважаємо, що дві перші моделі є найбільш правильними, і будемо наполягати, щоб вони були реалізовані", - підсумував він.

    Нагадаємо

    Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив, що Україна зібрала 45 держав на захід високого рівня ООН, присвячений порушенням прав людини під час російської агресії.

    Марина Тищенко

    Джерело: УНН

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.