• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Моравецький: Або ми отримаємо згоду Німеччини на танки, або самі вчинимо так, як потрібно

    Опубликовано: 2023-01-20 13:00:59

    Якщо найближчим часом Польща не отримає від Німеччини дозволу на реекспорт танків Leopard 2 до України, вона "вчинить так, як треба". Про це в інтерв'ю Polsat News заявив польський прем'єр Матеуш Моравецький.

    Він вважає, що після того, як багато союзників України, але не ФРН, зголосилися дати ЗСУ танки (на що потрібна відмашка від канцлера Олафа Шольца. — Ред.), "згода [Берліна] тут – питання другого рангу".

    "Ми цю згоду або швидко отримаємо, або самі вчинимо так, як потрібно", – наголосив Моравецький.

    Він наголосив на тому, що зараз критично важливо, щоб Берлін не просто дав добро на реекспорт, а й сам відправив ці бойові машини Україні.

    "Потрібно, щоб данці, фіни, французи та інші, – але насамперед Німеччина, – у найкоротші терміни запропонували свої сучасні танки", – зазначив прем'єр Польщі.

    Вчора на форумі у Давосі він уже сказав, що "найважливіше питання полягає в тому, чи дадуть німці нарешті свою частку важких і сучасних танків. І це головне питання".

    Моравецький пояснив, що 14 обіцяних Польщею танків "Леопард-2" для ЗСУ на додаток до вже переданих 250 танків радянського зразка "не змінять гру", передає його слова PAP.

    "Але якби Франція, і особливо Німеччина, і деякі інші країни дали б по 20-30 танків, це могло б змінити ситуацію", – зазначив він.

    Прем'єр країни-союзниці вважає, що запізнення Берліна з озброєнням України "Леопардами" пов'язане з тим, що у них, як і раніше, сильне газове лобі РФ, – "багато німецьких політиків все ще занурені у попередню епоху" і розраховують після війни на відновлення газових постачань з Росії.

    "Вони склали все в один мішок під назвою "російський газ". Те, що у мішку, не в найкращому стані. І тепер їм доводиться винаходити себе знову", – пояснив Моравецький.

    На запитання про нового міністра оборони Німеччини Бориса Пісторіуса Моравецький відповів, що "мало про нього знає".

    "Те, що я знаю, викликає у мене певну тривогу. Він — близький соратник символу ганьби Герхарда Шредера, який весь час розмовляє з Путіним, теревенить з ним, як ні в чому не бувало. Це обурливо", – сказав польський прем’єр.

    Він не знає, як поведеться Пісторіус "перед лицем конкретних дій та потреб": "Даймо йому кілька днів, щоб подивитися, якими будуть його перші кроки".

    Євген Пилипенко

    ЛIГАБiзнесIнформ

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.