• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Економісти оцінили ймовірність рецесії у США у найближчий рік

    Опубликовано: 2023-01-17 17:30:53

    Незважаючи на те, що інфляція в США почала знижуватися, американські економісти, як і раніше, очікують, що зростання відсоткових ставок призведе до спаду економіки в найближчі 12 місяців. Про це йдеться у щоквартальному опитуванні The Wall Street Journal.

    Ймовірність рецесії
    Згідно з опитуванням, ймовірність рецесії протягом року економісти зараз оцінюють у 61% проти 63% у жовтні. Газета опитала 71 економіста, але не всі з них відповіли на всі запитання. Опитування проводилось з 6 по 10 січня.

    Як зазначає газета, три чверті респондентів вважають, що досягти «м'якої посадки», тобто зниження інфляції лише ціною уповільнення економіки, а не спаду, цього року ФРС США не вдасться.

    Незважаючи на покращення даних щодо інфляції, кілька стійких категорій, таких як послуги, історично пов'язані з вузьким ринком праці, що говорить про те, що ФРС має ще «довгий шлях», заявили економісти Deutsche Bank Бретт Райан і Метью Луццетті. ФРС продовжить дотримуватися жорсткої політики підвищення ставок, що призведе до різкого зростання безробіття та рецесії, вважають вони.

    «Хоча активність у сфері послуг залишається високою, житловий сектор знижується під тяжкістю підвищених іпотечних ставок, а виробнича активність загальмувалась — і те, й інше сигналізує про можливий наступ більш широкого економічного спаду», — сказав Грег Дако, головний економіст EY-Parthenon. Він вважає, що в першій половині 2023 року економіка США опиниться в стані «легкої рецесії».

    Хоча аналітики і вважають, що рецесії не уникнути, вони все ж таки, як і раніше, прогнозують, що вона буде відносно неглибокою і нетривалою.

    Опитані економісти, згідно з усередненими даними, вважають, що ВВП США зросте на 0,1% на рік у першому кварталі 2023 року і скоротиться на 0,4% у другому. У третьому кварталі зростання ВВП не буде, а у четвертому він становитиме 0,6%, кажуть вони. Загалом за рік економіка США зросте на 0,2% порівняно з 2022 роком, випливає із прогнозу. У жовтневому опитуванні WSJ економісти прогнозували зростання ВВП на 0,4% у 2023 році.

    Експерти очікують скорочення робочих місць у США з другого кварталу та до кінця поточного року. За їхніми оцінками, лише за 2023 рік кількість робочих місць скорочуватиметься в середньому на 7000 на місяць. При цьому ще в жовтні економісти прогнозували зростання кількості робочих місць на 28 тисяч на місяць протягом наступних чотирьох кварталів.

    На запитання, яку саме категорію інфляції найскладніше приборкати у 2023 році, чверть респондентів відповіла, що це ціни на житло. 18% назвали охорону здоров'я та ще 18% — особисті послуги.

    За словами економістів, ФРС доведеться підвищити ставку до 5% цього року, перш ніж регулятор зможе розпочати її зниження. 31% респондентів вважають, що розворот станеться у четвертому кварталі, 37% — у першому кварталі 2024 року, 8% — у другому кварталі 2024 року.

    Інф. minfin.com.ua

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.