• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Члени ООН мають подумати про створення трибуналу щодо Росії – комісар з прав людини

    Опубликовано: 2022-12-29 14:40:35

    Верховний комісар ООН з прав людини Фолькер Тюрк закликав розпочати судові переслідування злочинів, скоєних під час війни Росії проти України. Про це він сказав в інтерв'ю агентству EPD, повідомляє DW.

    "Злочинці повинні знати, що їм не вдасться уникнути покарання", – сказав Тюрк.

    Однак, за його оцінками, на даному етапі складається враження, що більшості вдасться уникнути покарання. Якщо їх не зможуть притягнути до відповідальності в Україні чи Росії, тоді країни-члени ООН мають ухвалити рішення щодо створення міжнародного трибуналу, переконаний верховний комісар.

    Він також зазначив, що судові розгляди можуть розпочати й окремі країни. Він нагадав, що у 2021 році вищий земельний суд у німецькому Кобленці засудив громадянина Сирії до позбавлення волі за сприяння злочинам проти людяності у Сирії.

    Тюрк водночас не вважає реалістичним притягнення російського диктатора Володимира Путіна до відповідальності. "Не хочу спекулювати, але щось подібне здається мені зараз нереалістичним", – сказав комісар, додавши, що зараз це складно як з політичного, так і з юридичного погляду.

    Тюрк нагадав, що наразі правоохоронні органи України розслідують близько 40 000 воєнних злочинів. Управління ООН з прав людини ще у 2014 році після окупації Росією українського Криму та початку боїв на сході України спрямувало слідчих до України. Звіти за підсумками їхньої роботи вже підготовлені, повідомив комісар ООН.

    "Нещодавно вони задокументували вбивство 441 мирного жителя у трьох регіонах у перші місяці повномасштабного вторгнення у 2022 році. Йдеться про 341 чоловіка, 72 жінок, 20 хлопчиків і 8 дівчаток", – уточнив Тюрк.

    Він також сказав, що наразі представники ООН реєструють нові випадки у населених пунктах Харківської та Херсонської областей, відвойованих українськими військовими. За його словами, російські окупанти, ймовірно, вбивали мирних жителів у тимчасових центрах утримання під вартою, а також після перевірок безпеки. "Ще одна комісія Ради ООН з прав людини та Міжнародного кримінального суду (МКС) веде розслідування в Україні", – нагадав Тюрк.

    Вадим Ребрина

    ЛIГАБiзнесIнформ

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.