• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Україна отримала від донорів на $13 мільярдів менше, ніж обіцяли

    Опубликовано: 2022-10-20 09:45:04

    Від початку повномасштабного вторгнення Росії Україна отримала від міжнародних донорів майже $22 млрд фінансової допомоги. Ця сума могла бути майже вдвічі більшою, з огляду на заяви найбільших донорів. Про це пише Forbes.

    Від початку повномасштабного вторгнення Росії Україна отримала від міжнародних донорів майже $22 млрд фінансової допомоги.

    Допомога Україні
    17 жовтня Україна розпочала переговори з МВФ щодо нової програми фінансування, яка може розпочатися у 2023 році.

    «Наступного року наша робота з донорами залежатиме від співпраці з Фондом», — говорив заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук.

    Проєкт бюджету 2023 року передбачає залучення від партнерів $38 млрд протягом наступного року. З початку вторгнення Росії Україна отримала майже $22 млрд допомоги, український уряд сподівається на ще близько $13 млрд.

    Найбільші донори
    Найбільші донори серед країн — США, Канада, Німеччина та Велика Британія, серед інституційних інвесторів — Євросоюз, Міжнародний валютний фонд, Європейський інвестиційний банк та Світовий банк.

    Втім, обсяг обіцяних коштів — майже вдвічі більший. Особливо помітні розбіжності між обіцянками та реальними діями — від Євросоюзу, який до останнього часу надав лише 25% анонсованих коштів. 18 жовтня статистика покращилася: уряд підтвердив надходження від ЄС ще 2 млрд євро.

    2023 рік
    Проблема зовнішнього фінансування наступного року буде так само гострою, як і зараз. Через падіння економіки та збільшення воєнних видатків країна щомісяця потребує близько $5 млрд на покриття бюджетного дефіциту.

    Частину коштів дає Національний банк, «друкуючи» гроші. Але використання цього механізму потребує обережності, щоб не спровокувати неконтрольованої інфляції, яка прискорилась до 24,6%. Тому важливим джерелом коштів для уряду є допомога міжнародних партнерів.

    Що кажуть експерти
    Головною перепоною є бюрократія, говорить експерт Центру економічної стратегії Максим Самойлюк. Певний час виділення грошей блокувала Німеччина, потім виникали інші проблеми, що не потрапляли в публічний простір, вважає він. 5 млрд євро від ЄС можуть надійти цього місяця, прогнозує Самойлюк, хоча ці кошти очікували у вересні.

    Є інші причини, окрім бюрократії (узгоджень, перевірки ризиків, позицій різних установ, страхування та гарантій), говорить експерт CASE Україна Євген Дубогриз. Система допомоги розроблена для мирного часу і погано працює під час війни, коли діяти треба швидко, пояснює він. Про політичні чинники чи «російські каверзи» не йдеться, вважає Дубогриз.

    Нерегулярне надходження коштів — це одна з причин, чому доводиться вдаватися до емісії грошей, говорить фінансовий аналітик групи ICU Михайло Демків. На щастя, деякі країни більш гнучкі й допомагають Україні, додає він.

    Нагадаємо
    Як писав «Мінфін», наразі держбюджет України тримається переважно на зовнішніх вливаннях — допомозі та позиках іноземних партнерів.

    Міністр фінансів Сергій Марченко минулого тижня назвав цифри: з початку повномасштабного вторгнення РФ наша країна отримала з-за кордону підтримку на $20,7 млрд. Гранти/безповоротна допомога склала близько половини цієї суми. Решта — борги.

    Інф. minfin.com.ua

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.