• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • В ООН обговорять передачу іранських безпілотників Росії

    Опубликовано: 2022-10-19 12:30:45

    Сполучені Штати, Великобританія та Франція планують обговорити ймовірні поставки зброї Іраном Росії на закритому засіданні Ради Безпеки ООН, після того, як Київ звинуватив Москву у використанні безпілотників іранського виробництва. проти цивільних цілей.

    Про це повідомляє Reuters.

    Зазначається, що Україна запросила експертів ООН для перевірки збитих безпілотників іранського походження, які Росія використовувала для нападу на українські цілі в порушення резолюції Ради Безпеки ООН.

    Видання нагадує, що в понеділок Росія запустила десятки дронів-камікадзе або безпілотних літальних апаратів (БПЛА) на Україну, вразивши енергетичну інфраструктуру та вбивши п’ятьох людей у ​​столиці Києві.

    Україна стверджує, що це ударні безпілотники Shahed-136 іранського виробництва – боєприпаси, що пересуваються, летять до цілі, а потім різко падають із швидкістю та детонують при зіткненні.

    "Ми хотіли б запросити експертів ООН відвідати Україну якнайшвидше для дослідження вилучених БПЛА іранського походження, щоб сприяти виконанню резолюції Ради Безпеки ООН 2231", — йдеться в листі посла України в ООН, яке надіслали членам Ради.

    У листі йдеться, що наприкінці серпня безпілотники серій Shahed і Mohajer були передані Росії. Україна та великі західні держави вважають це порушенням резолюції 2231, яка схвалила ядерну угоду з Іраном 2015 року.

    "І БПЛА Mohajer, і Shahed відповідають передбаченим у резолюції параметрам, оскільки вони здатні досягати дальності, що дорівнює або перевищує 300 кілометрів", — йдеться у документі.

    Тегеран заперечує постачання безпілотників Москві, а Вашингтон каже, що заперечення Ірану є брехнею.

    Нагадаємо, що Україна в останні тижні зазнала десятки атак російської армії з використанням іранських безпілотників Shahed-136, маркованих як "Герань-2", у тому числі по центру Києва напередодні та по ТЕЦ-6 на Троєщині у вівторок.

    При цьому Міністерство закордонних справ України заявило, що надання Іраном зброї для ведення Росією загарбницької війни в Україні та вбивства українських громадян зробило його співучасником злочину агресії та військових злочинів, після чого ініціювало розрив дипломатичних відносин із цією країною.

    Світлана Манько

    Інф. delo.ua

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.