• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Дефіцит сировини для виготовлення м’ясних продуктів в Україні доходить до 40%

    Опубликовано: 2022-10-04 12:03:40

    М’ясо-молочна галузь України страждає через скорочення поголів’я худоби (великої рогатої та свиней). Дефіцит сировини для виготовлення м’ясних продуктів доходить до 40%.

    При цьому існує великий потенціал постачання даного товару на ринок ЄС: там ціна на м'ясо значно вища, бо зросла вартість кормів. В Україні через проблеми із експортом вона навпаки впала в рази. Потрібні лише певні компенсації від держави ризиків та деякі нормативні зміни, наголошують в УСПП.

    Тут звертають увагу на подорожчання продуктового набору в Україні в середньому на 35%. В найближчий час, прогнозують експерти із сфери агросектору, ціни на продукти зростуть ще на 10-15%. Головна причина - війна, руйнування окупантами інфраструктури, порушення логістичних ланцюжків, тимчасова окупація традиційно аграрного регіону Херсонщини.

    Втім, це не означає відсутності механізмів для регулювання цін, у тому числі, в м'ясній галузі.

    “Необхідно кілька кроків для того, щоб ціни на мясо на внутрішньому ринку утрималися в маржі між собівартістю та купівельною спроможністю споживачів, а також щоб галузь більш потужно вийшла на експорт. Зараз для цього сприятлива ситуація.  Потрібне страхування державою ризиків на рівні 500 млн. гривень на рік, і лиш цей крок дасть значний приріст виробництва і замовлення кормів в секторі”, - наголосили в УСПП та Антикризовому штабі допомоги бізнесу, що діє під його егідою.

    Детальніше про страхування пояснив Микола Бабенко, виконавчий директор Асоціації м’ясної галузі. За його словами, ще кілька років тому в Україні функціонувало 3-4 тис. свиноферм, з яких наразі залишилася лиш тисяча. Проблемою є захворюваність тварин на ветхвороби, після чого ті підлягають обов'язковій утилізації. Проте, якби на державному рівні існував механізм страхування таких ризиків фермерам, то кількість виробництв зросла б, значно зменшився б тіньовий ринок.

    Закупівельна вартість свинини зросла із 45 до 70 грн/кг.  Ціни на курятину також піднялися на 20%. Відтак, враховуючи інфляцію та високий рівень безробіття (31%), цей продукт стане складним для купівлі для багатьох категорій українців.

    “Продовольчої кризи не буде, бо навіть попри війну Україна не просто здатна забезпечити себе зерновими, молочкою, продуктами переробки,  але й спрямовувати продукцію на експорт.  Проте є питання конкурентоспроможності, адже витрати наших виробників через логістику, ризики та дорогі енергоресурси вже на межі собівартості; а також цінової доступності для наших внутрішніх споживачів. Тому страхування ризиків, антикризове кредитування і інші механізми дозволять АПК і переробній галузі утримати ціни та наростити обсяги пропонованої продукції”, - підсумували в УСПП.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.