• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Розвідка Німеччини надзвичайно тісно співпрацює з Україною – Zeit

    Опубликовано: 2022-09-30 15:00:08

    Федеральна розвідслужба Німеччини БНД у рамках секретної програми співробітництва передає Україні важливу інформацію, яка має відношення до вторгнення Росії. Про це повідомило видання Zeit.

    За даними видання, спецслужби України вже отримали від німецьких колег понад сотню звітів, які включали супутникові знімки та дані щодо позицій військ Росії, отримані з перехоплених повідомлень.

    Zeit пише, що "в передвоєнні місяці німецька служба зовнішньої розвідки постійно нарощувала контакти з українцями. Незадовго до початку вторгнення голова БНД Бруно Каль зустрівся зі своїм українським колегою на полях Мюнхенської конференції з безпеки. У день початку вторгнення РФ Каль перебував у Києві. А резидент БНД, який, як і майже всі німецькі урядовці, на початку війни залишив українську столицю, був одним із перших німців, які повернулися до Києва".

    Видання стверджує, що отримало підтвердження цієї інформації від БНД, і що початок по-справжньому тісному співробітництву розвідок було покладено у квітні, коли до Києва було доставлено спеціальну апаратуру для безпечної передачі даних.

    Інформація, яка передається розвідкою Німеччини, працює на посилення загальної стратегічної обізнаності ЗСУ про дії та наміри Росії, але не є "прямими наведеннями на конкретні цілі", пише Zeit. Це продиктовано тим, що Німеччина, як і раніше, не бажає ставати безпосереднім учасником воєнних дій.

    Для усунення сумнівів щодо правомірності такого співробітництва під час війни БНД навіть запросила для нього спеціальний юридичний аудит, результат якого показав, що обмін розвідінформацією з Україною не порушує чинних законів.

    Водночас, зазначає видання, така співпраця для БНД є незвичайною – раніше для розвідки діяла жорстка заборона на передачу суттєвої інформації навіть найближчим союзникам (зокрема у межах НАТО), які беруть участь у бойових діях.

    Наприклад, Німеччина відмовлялася передавати США дані про лідерів талібів, завдання щодо знищення яких було поставлене перед американськими військовими в Афганістані.

    Однак безпрецедентний характер війни, розв'язаної Росією в Україні, змусив Німеччину знехтувати такими обмеженнями, стверджує Zeit.

    Сергій Бережний

    ЛIГАБiзнесIнформ

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.