• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • У ЄС пропонують відключити від SWIFT використовуваний для розрахунків за газ російський Газпромбанк

    Опубликовано: 2022-09-27 17:30:39

    Відповідно до спільної пропозиції Польщі, Ірландії та трьох країн Балтії, Газпромбанк, який використовують для здійснення платежів за газ між росією та ЄС, має бути виключена із системи SWIFT у межах наступного раунду санкцій ЄС, з посиланням на відповідний документ повідомляє Euronews, пише УНН.

    Деталі

    "П'ять країн хочуть, щоб Газпромбанк був остаточно виключений із SWIFT, системи з високим рівнем безпеки, що дозволяє здійснювати фінансові операції. Московський банк діє як посередник між клієнтами з ЄС та "Газпромом", російською газовою монополією, і дозволяє конвертувати євро в рублі", - йдеться у повідомленні.

    Оскільки деякі країни Східної та Центральної Європи, як і раніше, сильно залежать від поставок російського газу трубопроводами, Газпромбанк досі не потрапив до чорного списку SWIFT.

    Водночас, як зазначає керівник ОП Андрій Єрмак у Telegram, повідомляється, що ЄС обговорює відключення від SWIFT загалом ще чотирьох російських банків: Газпромбанку, Альфа-Банку, Росбанку та Тинькофф Банку.

    При цьому документ з пропозиціями п'яти країн ЄС, як вказано, також пропонує й інші санкції, зокрема, щодо страхових послуг, алмазів з рф, довгий список товарів та послуг, торгівля якими має бути або заборонена, або жорстко обмежена, наприклад, експорт вироблених в ЄС смартфонів, камер, проекторів, лазерів, радіоапаратури, лінз та призм, а також комп'ютерне програмне забезпечення, технічне обслуговування обладнання, послуги веб-хостингу та системи кібербезпеки.

    Доповнення

    Очікується, що восьмий пакет санкцій може бути схвалений на зустрічі лідерів держав ЄС в Празі 6-7 жовтня.

    Юлія Шрамко

    Джерело: УНН

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.