• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Конфлікт на кордоні Киргизстану та Таджикистану: сторони повідомили про десятки жертв

    Опубликовано: 2022-09-19 17:30:08

    Міністерство охорони здоров'я Киргизстану повідомило про 59 загиблих унаслідок конфлікту на кордоні, Таджикистан - про понад 60, передає УНН.

    Деталі

    Внаслідок збройного конфлікту у Баткенській області Киргизстану загинуло 59 осіб, а загальна кількість постраждалих, які звернулися за допомогою у медзаклади, становить 163 особи, інформують у МОЗ Киргизстану у Facebook.

    Сьогодні, 19 вересня, у Киргизстані оголошено день національної жалоби щодо загиблих у конфлікті з Таджикистаном. Відповідний указ підписав президент країни Садир Жапаров. На всій території країни та на будинках дипломатичних та консульських установ за кордоном приспустять прапори.

    Водночас, за даними лідера Демократичної партії Таджикистану Саїджафара Усмонзоди, унаслідок збройного конфлікту загинули понад 60 таджиків, ще сотні отримали поранення.

    Партія пропонує оголосити 20 вересня днем ​​національної скорботи, а також заборонити місцевим телеканалам трансляцію гумористичних та розважальних програм з 20 по 23 вересня.

    Контекст

    Зіткнення на кількох ділянках кордону двох республік почалися у п'ятницю, 14 вересня, вранці.

    Очільники МЗС Киргизстану та Таджикистану обговорили обстріли на державному кордоні країн. Киргизька сторона наголосила на необхідності вирішувати проблеми на кордоні "виключно політико-дипломатичними засобами". У неділю, 18 вересня, МЗС Таджикистану поширило своє перше повідомлення про ситуацію на таджицько-киргизькому кордоні і звинуватило сусідню країну в "акті збройної агресії" та "відкритті вогню по всій лінії кордону".

    Доповнення

    Баткенська область Киргизстану межує з північною Согдійською областю Таджикистану і включає таджицький ексклав Ворух. Цей же район славиться своєю заплутаною політичною та етнічною географією і минулого року став місцем подібних бойових дій. У 2021 році суперечка про права на воду та встановлення Таджикистаном камер спостереження призвели до зіткнень біля кордону, внаслідок яких загинуло щонайменше 55 осіб.

    В обох країнах розташовані російські військові бази.

    Марина Тищенко

    Джерело: УНН

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.