• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • «Умови війни»: що відбувається в банківській сфері України

    Опубликовано: 2022-09-09 09:15:40

    Через війну та її наслідки, більшість комерційних банків вимушено порушили певні вимоги фінансового моніторингу.

    Про це розповіла Тетяна Путінцева, Голова Правління Акціонерного Товариства «Комерційний Індустріальний Банк» (COMINBANK).

    «Без сумніву, оперативність транзакцій по-справжньому могла врятувати життя сотень людей. Звісно, що в умовах агресивної війни кожна фінустанова усвідомлювала наслідки вимушених порушень, наприклад, через неможливість оперативно з’ясувати походження перерахованих коштів. Такі порушення ніхто не приховував, вони були публічними», — розповіла експертка.

    Вона зауважила, що головними причинами накладання штрафів Державної служби фінансового моніторингу України на комерційні банки є: 1) неналежна перевірка клієнтів, 2) неналежне виконання обов’язку здійснювати управління ризиками, пов’язаними із запровадженням чи використанням нових та існуючих інформаційних продуктів, ділової практики або технологій тощо, 3) несвоєчасне повідомлення про вжиті заходи з фінмоніторингу.

    Експертка вважає, що найближчим часом варто очікувати, що 2/3 комерційних банків можуть потрапити під штрафні санкції НБУ в розмірі від кількох сотень тисяч до кількох мільйонів гривень залежно від специфіки порушень. Проте такі штрафні санкції навряд чи призведуть до якихось негативних наслідків для того чи іншого банку.

    «В останні кілька місяців головним питанням життєспроможності комерційних банків стало суттєве зростання облікової ставки НБУ, а не штрафні санкції Фінмоніторингу. Проте станом на кінець вересня можна говорити про те, що більша частина комерційних банків вже змогла погасити до 50% обсягу залучених у НБУ коштів, уникнувши цілком ймовірних банкрутств», — підсумувала Тетяна Путінцева, Голова Правління АТ «КІБ».

    Інф. minfin.com.ua

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.