• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Рада закликала виключити Росію з FATF та внести її до «чорного списку»

    Опубликовано: 2022-08-16 10:45:18

    Верховна Рада закликала Групу з розробки фінансових заходів щодо боротьби з відмиванням грошей (FATF) скликати позачергове засідання пленуму та негайно призупинити членство Росії в цій організації.

    За відповідний проект постанови №7622 проголосувало 305 депутатів, причому жоден не проголосував проти та не утримався. Парламентарі також закликали FATF "у разі подальшого продовження агресивної війни" розпочати процедуру виключення РФ з організації.

    Президента FATF нардепи просять звернутися до регіональних органів, створених по типу FATF, з вимогою припинити членство у них Росії та позбавити останню статусу спостерігача у цих органах.

    Окрім цього, вони закликали включити Росію до "чорного списку", тобто "списку юрисдикцій з високим рівнем ризику, на які поширюється заклик до дії", та публічно повідомити про це рішення.

    Проект постанови було подано 1 серпня за авторством 18 нардепів. У пояснювальній записці до нього вони вказують, що з усіх міжнародних організацій саме Група з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням коштів має найбільше дієвих важелів впливу для того, щоб перекрити РФ доступ до фінансових ресурсів для продовження війни проти України.

    Нагадаємо, що наприкінці травня до країн-членів та спостерігачів FATF звернулося з проханням внести РФ до "чорного списку" українське Міністерство фінансів.

    Однак та за результатами пленуму 17 червня обмежилася рішенням, яке різко обмежує роль і вплив РФ в цій організації, однак не стосувалося власне статусу РФ у ній.

    "Повноваження, які РФ вдалося зберегти в організації, доводять, що реальний вплив цього рішення набагато слабший, ніж це зазначено у формулюванні офіційного повідомлення FATF", - заявили ініціатори постанови Ради.

    На їхню думку, не зустрівши гідної відсічі "від жодного міжнародного інституту", зокрема й FATF, що "заплющила очі на кричущі порушення", Росія лиш отримала стимул до ще більш агресивніших дій.

    Тимофій Бесп'ятов

    Інф. delo.ua

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.