• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Вченими створені контактні лінзи, якими можна керувати за допомогою моргання

    Опубликовано: 2022-08-12 06:34:00

    Поки не ясно, як скоро технологія увійде в наше повсякденне життя, але вчені налаштовані рішуче.

    Вчені з Каліфорнійського університету в Сан-Дієго (США) створили прототип м’яких біометричних контактних лінз, які можна контролювати рухом очей.

    Наші очі створюють електроокулографічні сигнали при русі — будь то обертання очей у всіх напрямках всередині очниці або ж банальні підморгування і моргання, інформує Ukr.Media.

    Як заявляють учені, нові лінзи зроблені з еластичних полімерних плівок, які реагують на сигнали, що генеруються очима, і здатні розпізнати, наприклад, коли носій моргає, а також ідентифікувати кількість таких моргань. Так, якщо ви моргнете двічі — спрацює дворазовий зум, і ви зможете сфокусуватися на дрібному шрифті або далекому об’єкті, розглянути його в збільшеному масштабі. Моргнете ще два рази — налаштування повернуться в початкове положення.

    «Навіть якщо око нічого не бачить, багато незрячих людей все ще може рухати очним яблуком і генерувати цей електроокулографічний сигнал», — розповів один з творців прототипу Цай Шенкьянг.

    Однак використання подібних «суперлінз» може мати і негативні наслідки: наприклад, якщо людина несвідомо або випадково моргне двічі, будучи, скажімо, за кермом, де потрібне фокусування і повна концентрація, то може початися паніка, щоб повернути все «назад».

    Дослідники підкреслюють, що для постійного та комфортного носіння таких лінз потрібен деякий час на тренування, щоб відточити майстерність і бути здатним швидко повернути своє «бачення» у нормальний стан.

    Між тим будь-якої інформації про те, як скоро такі лінзи надійдуть у вільний продаж, автори не уточняють.

    Поки що прототип протестували лише в комплексі з безліччю електродів, які кріпилися навколо очей піддослідних. Однак вчені сподіваються, що в майбутньому їх технологію можна буде використовувати при створенні очних протезів, окулярів і роботизованої техніки з дистанційним керуванням.

    aspekty.net

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.