• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Польща: Євросоюзу потрібна реформа, тому що зараз Німеччина та Франція «головні» серед рівних

    Опубликовано: 2022-08-09 14:30:55

    Євросоюзу потрібна глибока реформа, яка повернула б загальне благо і рівність на перше місце у принципах, бо зараз у ЄС "формальна демократія та де-факто олігархія, де влада – в руках найсильніших", наприклад, Німеччини та Франції. Про це в авторській колонці The Spectator написав польський прем'єр Матеуш Моравецький.

    На його думку, ЄС стикається зі зростаючими недоліками у дотриманні свободи та рівності всіх членів.

    "Ми все частіше чуємо, що не одноголосність, а більшість має вирішувати майбутнє суспільства. Відхід від принципу одностайності наближає нас до моделі, в якій сильніші й більші домінують над слабшими та меншими. <...> Кожна країна має бути рівною, але політична практика показала, що голоси Німеччини та Франції найважливіші", – нарік Моравецький.

    При цьому, пише міністр, звучать голоси, які пропонують скасувати правило одностайності, "щоб дії ЄС ще більші, ніж раніше, залежали від рішень Німеччини".

    Польський прем'єр аргументував, що "це погана ідея", якби останніми роками Європа чинила так, як хотіла Німеччина.

    "Якби вся Європа пішла за Німеччиною, не тільки за ПП-1, а й за ПП-2, залежність від російського газу, путінського інструменту шантажу, була б майже незворотною. Якби Європа прийняла пропозицію Німеччини в червні 2021-го про саміт ЄС-РФ, Путін, ймовірно, був би визнаний повноправним партнером і отримав би гарантію, що ЄС не вдасться до жодних реальних дій на захист України, а санкції могли бути зняті", – написав він, додавши і про зброю ФРН для України.

    Захист ЄС від "тиранії більшості" забезпечує принцип одностайності, зробив він висновок. Моравецький визнає: пошуки компромісу між 27 країнами "іноді можуть викликати розчарування" і компроміс може не задовольнити всіх повною мірою.

    "Однак це гарантує, що кожен голос буде почутий, а ухвалене рішення відповідатиме мінімальним очікуванням кожної держави-члена", – наголосив автор статті.

    Евгений Пилипенко

    ЛIГАБiзнесIнформ

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.