• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Завдяки роботі китайських вчених, пошкоджену зубну емаль можна буде відновити

    Опубликовано: 2022-08-03 20:28:30

    Попри нові звершення вчених, профілактика зубів, особливо зубної емалі, — це «найкращий підхід».

    Китайські дослідники з університету Чжецзян в Ханчжоу (східний Китай) створили новий матеріал, який практично ідентичний по структурі людській емалі, яка не регенерує себе, інформує Ukr.Media.

    Дослідники стверджують, що кристалоподібний мінерал може рости на зубах і зберігатися.

    «Вчені з китайського університету кажуть, що вони виявили перший у світі матеріал, який може відновити пошкоджену зубну емаль раз і назавжди. Кілька крапель рідкого розчину можуть виправити всі невидимі тріщини і знос на старіючому зубі», — пише Чен.

    Дослідження показали, що новий матеріал, що складається з кластерів іонів фосфату кальцію, може виростити тонкий шар захисної оболонки на зубах. Прозорий кристалоподібний мінерал має структуру, що нагадує луску риби, і володіє високою механічною міцністю майже ідентичною емалі на людському зубі.

    Дослідники на чолі з професором Тан Жуйканом заявили, що завдяки застосуванню нової речовини, відновлення зуба «буде постійним».

    За словами команди Тана, ця технологія може застосовуватися як ефективний засіб у клінічній практиці для лікування ерозії емалі, яка є основною причиною руйнування зубів. За даними Всесвітньої федерації стоматологів, руйнування зубів зачіпає майже половину населення світу.

    Довідка: Емаль — зовнішнє покриття зубів, є твердою тканиною в організмі людини, захищаючи зуби під час кусання і пережовування їжі. На відміну від інших тканин, таких як м’язи, кістки і шкіра, емаль генерується клітинами, які вмирають відразу після завершення своєї роботи. Людське тіло не може відновити емаль, тому зуби руйнуються.

    Згідно із заявою китайських фахівців, створений ними новий матеріал може рости на людських зубах. Вони змішали два різних типи відновлювального матеріалу, щоб сформувати крихітні скупчення мінеральних частинок діаметром всього 1,5 нанометра — менше, ніж нитка людської ДНК.

    Чен Хайфен, ад’юнкт-професор кафедри біомедичної інженерії Пекінського університету, сказав, що «дослідження є позитивним кроком, але новий матеріал, можливо, потребує поліпшення перед клінічним використанням».

    Він додав. Що попри нові звершення вчених, профілактика зубів, особливо зубної емалі, — це «найкращий підхід».

    «Ми ніколи не повинні чекати, поки збиток не буде завдано. Наші зуби — це диво природи. Штучна заміна ніколи не зробить роботу так само, як це зробила природа», — підсумував Чен.

    aspekty.net

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.