• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Які зміни відбудуться в організмі, якщо людина відмовиться від сніданків

    Опубликовано: 2022-08-02 06:34:43

    Відмова від сніданку може коштувати людині здоров’я.

    Всі ми знаємо про користь сніданків і про те, що їх не можна пропускати. Але багато людей вважають за краще вранці довше повалятися в ліжку. Потім вони поспіхом біжать на роботу, забуваючи поїсти. При цьому ми навіть не замислюємося, чим загрожує регулярна відмова від сніданку. І сьогодні ми розповімо, як пропуск ранкового прийому їжі впливає на здоров’я, інформує Ukr.Media.

    Збільшення маси тіла

    Ні для кого не секрет, що людина, яка пропустила сніданок, під час наступного прийому їжі з’їдає подвійну порцію. Таким чином, спожиті калорії одразу підуть у зайву вагу. Це пояснюється тим, що обмінні процеси швидше протікають у проміжку з 7 до 10 години ранку. Причому метаболізм не залежить від того, чи відчуваємо ми себе вже бадьорими, чи ні. Саме в цей час здійснюється викид основних гормонів і для правильної роботи ендокринної системи необхідна енергія. Тому у всіх європейських країнах снідають до 10 години ранку.

    Регулярне ігнорування цього прийому їжі призводить до порушення балансу в організмі і уповільнення обмінних процесів. В результаті з’являється зайва вага, позбавитися якої буде зовсім нелегко.

    Збільшення ризику розвитку цукрового діабету

    Якщо людина не поповнює запаси енергії, то в її організмі відбувається падіння рівня глюкози. При цьому у здорових людей миттєво активізуються захисні механізми, які нормалізують рівень цукру за рахунок енергії з внутрішніх та підшкірних жирів. Правда, рано чи пізно така практика призводить до появи проблем.

    Вчені встановили, що у людей, які систематично пропускали сніданок, ризик розвитку діабету II типу збільшувався на 20 %. Це обумовлено різкими стрибками рівня цукру в крові. Спочатку його рівень падає, а потім піднімається до нижньої межі норми. А після того, як до організму разом з їжею надійде енергія, концентрація цукру у крові злітає до критично високої позначки.

    Ще однією причиною, що підвищує ризик розвитку діабету, вважається порушення толерантності до глюкози, необхідної для нормального функціонування всіх нервових з’єднань. В цьому випадку в крові виникає ацидозне явище. Розпізнати цей момент можна за запахом з рота, що різко змінився. Подібні зміни загрожують ендокринним дисбалансом і збоями в роботі підшлункової залози. Отже, регулярний пропуск сніданку призводить до розвитку діабету.

    Зниження працездатності

    Деякі люди аргументують своє бажання пропускати сніданок тим, що на голодний шлунок їм легше розпочати активну діяльність. Насправді це не має нічого спільного з реальністю.

    На думку фахівців, зниження рівня цукру в крові, пов’язане з відсутністю ранкового прийому їжі, призводить до появи втоми і виникнення головного болю. Чим довше людина голодує, тим сильніше проявляється стрес і небажання працювати.

    Люди, які нехтують сніданками, відчувають слабкість і млявість. У них псується настрій і відсутні сили. Регулярна відсутність сніданку призводить до дефіциту дофаміну і серотоніну. В результаті людина стає дратівливою і схильною до дії стресу. До того ж систематичний пропуск ранкового прийому їжі погано відбивається на когнітивних функціях. Отже, люди, що не снідають, втрачають здатність до інтелектуальної праці.

    Виникнення проблем із серцем і порушення менструального циклу

    Багато людей, які ведуть здоровий спосіб життя, свідомо відмовляються від сніданків. Час, що звільнився в результаті пропуску прийому їжі, вони витрачають на ранкові пробіжки і заняття на тренажерах. В результаті такої заміни в них майже на третину збільшується ризик виникнення кардіологічних захворювань і на чверть зростає ймовірність порушення менструального циклу.

    Фахівці припускають, що регулярне голодування вранці є стресом для людського організму. В результаті починаються порушення в роботі ендокринної системи, які негативно впливають на синтез ліпідів. Простіше кажучи, це призводить до зростання накопичень «поганого» холестерину, що відкладається в артеріях у вигляді бляшок. Отже, відбувається істотне підвищення ризику розвитку судинних проблем.

    У жінок, у яких ще не настав клімактеричний період, порушення синтезу ліпідів провокує збої в функції овуляції. А це в свою чергу призводить до безпліддя. Отже, зв’язок між відсутністю сніданків, появою серцево-судинних захворювань і проблем з репродуктивною функцією у жінок можна вважати доведеною.

    Замість висновку

    Підводячи підсумки, хочеться нагадати відому народну мудрість: «Сніданок з’їж сам, обід розділи з другом, а вечерю віддай ворогові». Мабуть, не дарма її вигадали наші предки. Адже ранковий прийом їжі дуже важливий для нашого організму. А постійна відмова від сніданків призводить до чисельних проблем зі здоров’ям, починаючи зі зниження працездатності і закінчуючи діабетом та порушенням менструального циклу.

    aspekty.net

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.