Вживання більшої кількості яєць підвищує ризик виникнення серцево-судинних захворювань і передчасної смерті.
Багато років дослідники сперечаються щодо користі і шкоди вживання в їжу яєць для здоров’я людини. Думки експертів щодо того, скільки яєць потрібно або можна їсти на тиждень, найчастіше сильно відрізняються, інформує Ukr.Media.
Згідно з результатами нового дослідження американських вчених, два-три яйця на тиждень — оптимальний для здоров’я варіант. Якщо їсти яйця частіше, це може призвести до підвищення рівня холестерину в крові, що загрожує проблемами в роботі серцево-судинної системи, стверджують вчені.
У дослідженні американських вчених взяли участь 30 тисяч осіб, дані збиралися протягом 17 років.
Небезпека надмірного споживання яєць для здоров’я пов’язана з високим вмістом холестерину в яєчному жовтку. В середньому в жовтку великого яйця міститься приблизно 185 міліграмів холестерину. Американські вчені прийшли до висновку, що вживання 300 міліграмів холестерину в день підвищує ризик виникнення серцево-судинних захворювань на 17%, а передчасної смерті — на 18%.
Вживання 3-4 яєць на тиждень, згідно з дослідженням, підвищує ризик виникнення серцево-судинних захворювань на 6%, а ризик передчасної смерті — на 8%.
Якщо їсти по два яйця yf день, то, як стверджують вчені, ризик розвитку серцево-судинних захворювань зростає відразу на 27%, а ризик передчасної смерті — на 34%.
У цьому дослідженні не враховувався вік учасників, рівень їх фізичної активності, а також наявність або відсутність такої шкідливої звички як куріння.
Також вчених не цікавило питання наявності високого артеріального тиску в учасників дослідження.
«Наше дослідження показало, що якщо дві людини харчуються однаково, але з’їдають різну кількість яєць, то в того, хто з’їдає більше яєць, ризик заробити хворобу серця вище, ніж у того, хто з’їдає менше цього продукту», — говорить співавтор дослідження Норина Аллен.
Вона радить зупинитися на 2-3 яйцях на тиждень, а також рекомендує тим, хто не може з яких-небудь причин слідувати пораді вчених, віддавати перевагу білку і з’їдати менше жовтка, де в основному і міститься холестерин.
Втім, у минулому році були опубліковані результати дослідження британських вчених, які прийшли до висновку, що вживання в їжу хоча б одного яйця в день знижує ризик серцево-судинних захворювань.
І пояснюють це тим, що яйця — один з найбільш насичених за змістом корисними речовинами продуктів харчування. В яйцях міститься багато білка, вітаміни A, D, B і B12, а також лютеїн і зеаксантин, що сприяють зміцненню зору.
«З’їдати одне або навіть два яйця в день — це здорово. Не треба їх боятися», — вважає доктор Френкі Філіпс з Британської дієтологічної асоціації.
Він, правда, попереджає — яйцями не варто зловживати, як і будь-якою іншою їжею. У них багато білка, а надлишок білка в організмі створює зайве навантаження на нирки.
e-news.com.ua